FUNCIÓ PÚBLICA

La pujada salarial dels funcionaris, en l'aire

Els sindicats exigeixen al Govern que clarifiqui si incrementarà els sous un 1%

Els empleats públics de la Generalitat reclamen encara la devolució de dues pagues extres

La pujada salarial dels funcionaris, en l'aire

MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Quan falten molt pocs dies perquè comenci el 2017, els gairebé tres milions de funcionaris treballadors públics que hi ha a Espanya encara no tenen clar si els seus salaris pujaran al gener. Les promeses de l'Executiu d'una pujada salarial de l'1% ha quedat, per ara, en això, en un anunci sense concreció en els Pressupostos de l'Estat ni en cap altra normativa.

La paciència dels sindicats s'ha esgotat ja davant la incertesa que pateixen les plantilles de les administracions de tot Espanya, l'augment retributiu de les quals depèn del que determini el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, com a normativa bàsica de compliment obligat per a tots els funcionaris. En les últimes setmanes, Montoro ha utilitzat la pujada salarial dels empleats públics com a argument per negociar amb el PSOE el seu suport als Pressupostos. 

El sindicat CSIF considera que és "injustificable" que a aquestes altures de l'any els empleats públics encara no sàpiguen què passarà amb el seu sou al gener. Per això, el president del sindicat, Miguel Borra, ha exigit avui al Govern que convoqui amb urgència la taula general de les administracions públiques per "negociar la pujada retributiva i l'oferta d'ocupació pública per al 2017". 

De fet, CCOO UGT reclamen una pujada dels sous públics superior a l'1% per aproximar-se a la recomanació de l'1,5% acordada pels sindicats i les patronals com a guia per als convenis col·lectius a l'Acord d'Ocupació i Negociació Col·lectiva. 

MÉS OCUPACIÓ PÚBLICA

Per CSIF, cal que l'oferta d'ocupació pública del 2017 augmenti considerablement després d'una retallada de gairebé 170.000 empleats públics des de l'inici de la crisi. CSIF ha demanat al Govern i als partits polítics un acord per "evitar el col·lapse" de l'Administració mitjançant l'aprovació d'una oferta d'ocupació pública urgent que posi fi a la limitació de la taxa de reposició i que, com a mínim, cobreixi totes la baixes per jubilació.

Notícies relacionades

La situació a Catalunya encara és més sagnant per als funcionaris de la Generalitat, ja que encara tenen pendent de recuperar una part de la paga extra suprimida el 2012 i no tenen cap calendari per a la devolució de dues extres més eliminades el 2013 i el 2014. 

A més d'aquesta problemàtica diferenciada de la comunitat, els empleats de la Generalitat també es troben a expenses del que decideixi Montoro sobre la pujada salarial. Per a això té un fons d'uns 300 milions amb els quals preveu pagar l'augment de l'1% que el líder de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va considerar fa uns dies imprescindible per continuar amb la recuperació de drets perduts.