SINDICATS

Mig segle de la USOC

Els afiliats històrics destaquen la independència política del sindicat

zentauroepp36317439 barcelona  17 de noviembre del 2016  josep barcelo  con el j161129123633

zentauroepp36317439 barcelona 17 de noviembre del 2016 josep barcelo con el j161129123633 / MONICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA MARTÍN VALBUENA / BARCELONA

Petita però resistent i duradora. La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) va néixer durant i contra el franquisme. Ha viscut les reunions clandestines dels 60, en plena dictadura, la persecució sindical dels 70 i la lluita per la reconversió industrial dels 80.  

Dos dels seus militants històrics, Manel Maeztu –un dels fundadors– i Josep Barceló –exsecretari general–, expliquen que des de l’origen es va apostar per l’autonomia política del sindicat. La USOC va començar sumant forces de l’anarquista CNT i de la socialista UGT i altres de la catòlica Solidaritat Obrera de Catalunya (SOC). Per Barceló, «el moviment cristià va jugar un paper molt important» que procedia, segons Maeztu, «de parròquies obreres de Sabadell, Terrassa i barris de Barcelona». Aquest fet s’entén, per Barceló, pel «càrrec de consciència» que tenien sectors de l’església pel seu paper en la guerra civil i el franquisme. Maeztu afegeix que els membres de l’Església «més obrera» van fer un «important exercici de conscienciació com a treballadors per transmetre valors de justícia i compromís». 

Notícies relacionades

Amb l’aprovació de la llei de negociació col·lectiva el 1959 i el reglament d’eleccions sindicals del 1966, membres de la USOC, i de CCOO, van participar en el sindicat vertical del règim, la Central Nacional Sindicalista (CNS). 

Aquesta participació els va suposar una forta repressió sindical i alguns, com Barceló, van ser acomiadats de les seves empreses i, altres, detinguts.