MERCAT LABORAL

Els contractes temporals del turisme fan baixar l'atur del 20%

Hi ha 253.900 desocupats menys que fa tres mesos però també menys població activa

L'EPA assenyala que la taxa de temporalitat és la més alta des del 2008

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Una excel·lent campanya turística d’estiu, amb contractes temporals, ha fet baixar la xifra de l’atur fins a situar-la en 4,3 milions de persones i ha reduït la taxa de desocupació del 20% al 18,91%, una dada que no es veia des de fa set anys, des del quart trimestre del 2009, encara que després tornés a pujar. La creació d’ocupació s’ha manifestat en el sector serveis, on l’hostaleria destaca amb força amb Catalunya al capdavant, entre els treballadors menors de 29 anys i més grans de 55, col·lectius amb salaris més baixos, i en el treball temporal, que puja més que l’indefinit tant en el trimestre com en el conjunt de l’any.

Entre juny i setembre la desocupació s’ha reduït en 253.900 persones, segons l’enquesta de població activa (EPA). Hi ha un descens de 40.000 aturats més que en el trimestre anterior, degut principalment a l’impuls de l’activitat turística. Pel costat de l’ocupació, hi ha 226.500 ocupats més, però existeix una desacceleració en la creació de llocs de treball ja que ara l’increment d’actius ha sigut inferior en prop de 45.000 persones al registrat entre abril i juny.

Com succeeix des que es va iniciar la recuperació, hi ha més ocupació però menys treballadors, és a dir, mentre es crea llocs de treball descendeix la població activa, o el que és el mateix, el nombre de persones que estan en disposició de treballar. En el trimestre ha baixat en 27.300, i 51.200 en l’acumulat de l’any. Una dada negativa si es compara amb el trimestre anterior, quan la població activa va créixer. En un any ha baixat la taxa d’activitat el 0,17% i la població activa suma 22.848.300 persones. 

La cara A del mercat laboral tres mesos abans que s’acabi un any en què ha crescut l’economia és la baixada del 4,5% de l’atur entre els joves, tot i que encara es registra una taxa de desocupació juvenil del 41,94%. Aquesta baixada es deu sobretot al fet que la població més jove ja no busca feina i que la reducció anual de l’atur es concentra en el grup de persones de 25 a 54 anys (382.600 aturats menys).

També millora la situació de les llars al reduir-se el nombre de les que tenen tots els seus membres en situació de desocupació i augmentar el de les que tenen tots els seus membres ocupats. En un any hi ha 134.000 llars menys amb tots els seus actius en atur, mentre que els que tenen tots els seus actius ocupats ha crescut en 357.000.

Per contra, la cara B es troba sens dubte en la baixa qualitat de l’ocupació que es crea, amb contractes precaris, cosa que determina uns salaris baixos. La taxa de temporalitat ha pujat fins al 26,96%, la xifra més alta des de finals del 2008. En els 12 últims mesos el treball indefinit s’ha incrementat en 213.100 persones, mentre que el temporal ho ha fet en 242.600.

El sector serveis, la indústria i la construcció són els sectors en què s’ha creat ocupació en els últims tres mesos. I per comunitats autònomes els increments més forts es produeixen a Catalunya, Castella i Lleó i Balears. També en comparació amb la fotografia que va deixar l’EPA fa un any s’observa que els  augments més forts de l’ocupació s’han produït a Catalunya, Andalusia  i el País Valencià, que també són les comunitats on s’ha registrat un descens més gran en el nombre de desocupats.

SINDICATS I PATRONAL

Notícies relacionades

Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, va qualificar de «mala notícia» el descens de la població activa en gairebé 30.000 persones malgrat haver-hi una situació de creació d’ocupació. El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, va descriure una «molt mala» situació del mercat laboral, ja que la temporalitat i la precarietat s’estan convertint en habituals i es generalitza la realitat que s’estén la pobresa malgrat que les persones tinguin feina.

Per la CEOE, l’EPA reflecteix una «tendència positiva» del mercat laboral que comporta el creixement de l’economia, i reclama «estabilitat política» per seguir portant a terme reformes. Luis de Guindos, ministre d’Economia, va dir que la reducció de l’atur és una «conseqüència» del creixement.