HISTÒRIES MÍNIMES

¿Vi de cirera?

Un realitzador i un financer s'uneixen per comercialitzar el primer vi sec fet amb cirera

Dos perfils complementaris. Josep Badell i Eduard Piñol, les dues cares de Sirot, tenen perfils totalment complementaris. Des que van iniciar la seva societat, el primer es va bolcar en l'àrea tècnica i creativa, i el segon en els números. "Cadascun té molt clar què sap fer i què no", confirma Piñol. 

tfuentes35893608 torrelles de llobregat 13 10 2016 economia historias m nimas161014204248

tfuentes35893608 torrelles de llobregat 13 10 2016 economia historias m nimas161014204248 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
EVA MELÚS / BARCELONA

El celler Badell Herrero té la seu a la Masia de Can Pi de la Serra, a Torrelles de Llobregat, un dels vèrtexs d’un triangle famós per la producció de cirera format també per Sant Climent de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló. La petita empresa ha invertit 100.000 euros en maquinària i matèria primera per obtenir la seva primera anyada, unes 15.000 ampolles.

El seu primer criança ha sigut guardat en barrica de roure durant nou mesos i cada ampolla costa 26 euros. És sec, afruitat i molt aromàtic, amb la presència i els matisos d’un vi de raïm de qualitat. Són pocs els paladars capaços de detectar que no està fet de raïm, sinó de cirera. «No és un licor ni un suc. És vi de cirera i pel que sabem, l’únic al món», explica el seu creador, Josep Badell.

Badell, un realitzador d’audiovisuals de 42 anys repetidament premiat, ha sigut sempre, segons les seves pròpies paraules, «el paio de les idees boges». Va pensar a criar estruços, a instal·lar estanys perquè el públic hi pogués pescar i cuinar el seu propi peix o va calcular a consciència els fluxos de ciclistes per emplaçar el bar perfecte de ruta.

Un suc oblidat

A la masia familiar el van deixar fer mentre ideava mil formes d’aprofitar els grans excedents de cirera, cosa a la qual al Baix Llobregat estan acostumats. Fins que un suc oblidat a la nevera va fermentar i es va transformar en una cosa semblant al vi. «Potser aquesta idea sí que et funcionarà», va observar la mare de Badell, amb l’innat sentit comú que solen tenir les mares. 

Badell va investigar durant cinc anys, treballant amb processos ecològics i seguint l’agricultura biodinàmica, fins a crear un producte nou. El 2015, va convocar un Verkami. «Dels 6.000 euros necessaris, en vam aconseguir 3.000». No obstant, el projecte es va encallar per falta de finançament. Fa poc menys d’un any, quan Badell estava a punt de tirar la tovallola, algú li va presentar Eduard Piñol. En un municipi com Torrelles, que no arriba a 6.000 habitants, era lògic que s’acabessin trobant. Si Badell havia estat buscant un projecte que li permetés escapar-se de la ciutat, Piñol estava igualment en plena reinvenció.

Després de treballar durant 25 anys coordinant l’àrea del sud d’Europa d’una gran multinacional, el financer va decidir deixar-ho tot per passar més temps amb la seva filla. «Tothom es pensava que m’havia tornat boig al deixar una gran feina i en una mala edat, després dels 50 anys, però el projecte de Sirot era el que estava buscant», revela ell.

Notícies relacionades

Badell estava «escèptic», afegeix Piñol. «Ja havia parlat amb molta gent que semblava que podria ajudar-lo i al final tot havia quedat en no res», assenyala. Piñol va arribar a un acord per obtenir un préstec per arrencar el negoci, que ara comparteix amb Badell al 50%. La nova marca acaba de sortir al mercat amb dos vins, un criança i un negre, i també les primeres 1.200 ampolles del seu vi dolç sortiran a la venda. Ofereix a més a més dos vinagres de cirera. «La conjuntura és bona. Catalunya està plena de cuiners de prestigi amb ganes d’inventar i que estan buscant coses noves, com el nostre vi de cireres», assenyala Badell.

 

Temes:

Empreses