OPERACIÓ IMMOBILIÀRIA

Amancio Ortega compra la Torre Cepsa de Madrid

L'operació a tres bandes implica una inversió final de 490 milions d'euros

icoy32123947 torre cepsa160930183930

icoy32123947 torre cepsa160930183930

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La Torre Cepsa, un del complex de les Cuatro Torres de Madrid canvia de mans des d'aquest divendres: de Bankia a Amancio Ortega (Pontegadea) passant per les mans de l'exdirector general del fons dels Emirats Àrabs Ipic (International Petroleum Investment Company), Khadem al-Qubaisi. L'inversor àrab tenia un opció de compra firmada amb Bankia el 2013 que vencia aquest divendres. Fonts de Bankia han confirmat l'execució de l'opció de compra per 400 milions d'euros. Posteriorment s'ha donat a conèixer que Al-Qubaisi ha arribat a un acord amb la filial immobiliària del principal accionista d'Inditex per 490 milions d'euros, amb una plusvàlua de 90 milions d'euros assolida en un sol dia.

Fonts del mercat destaquen, no obstant, que la diferència es justifica perquè la primera operació es va realitzar sobre un edifici buit i la segona sobre un immoble ja ocupat. Situat al nord de Madrid compta amb una superfície de més de 109.000 metres quadrats d'oficines, que inclouen 37.500 metres quadrats de garatge. L'anomenada també Torre Foster, ja que va ser dissenyada per l'arquitecte nord-americà i acabada el 2009, ha tingut diversos noms. Primer va ser la Torre Repsol. Aquesta petrolera va ser el primer propietari de l'edifici. No obstant, s'ho va vendre sense estar acabat el 2007 a Cajamadrid, presidida llavors per Miguel Blesa, per 815 milions d'euros. La llavors Torre Cajamadrid estava destinada a ser la seu corporativa de la caixa, i posteriorment, de Bankia, però cap dels trasllats es va produir.

Bankia, que encara utilitza quatre de les plantes d'aquest edifici per albergar alguns dels serveis del grup financer, va haver de buscar un comprador després de rebre les ajudes financeres de Brussel·les. Un dels requisits imposats va ser desprendre's dels actius no relacionats amb el 'core business', com era aquest edifici. L'entitat va haver de revisar el valor dels seus actius, i va tenir va provisionar més de 400 milions d'euros, pràcticament la meitat del que va pagar Cajamadrid per l'immoble.

Notícies relacionades

L'inversor àrab va arribar a un acord amb Bankia el 2013, però posteriorment s'ha vist investigat en diversos països --entre ells, EUA i Suïssa-- per malversació de recursos del fons sobirà de Malàisia. A Bankia es destaca que es han pres totes les mesures obligatòries sobre la procedència dels recursos en l'operació de venda a la qual estava obligada pel compromís adoptat el 2013. La transacció, apunta fonts del mercat, s'ha realitzat mitjançant un crèdit d'una altra entitat financera espanyola. 

Pontegadea afegeix una nova peça més a la seva col·lecció d'immobles en les principals ciutats europees: París, Londres, Barcelona, Madrid i també compta amb actius a Nova York. El seu cartera supera els 6.00 milions d'euros, segons els resultats del 2015.