REESTRUCTURACIÓ DEL SISTEMA FINANCER
Inversors americans del Popular i el Sabadell promouen la seva fusió
Antonio del Valle, David Martínez i Jaime Gilinski busquen una aliança per rendibilitzar la seva inversió
Els dos bancs pateixen el càstig de la borsa igual que la resta de les entitats del sector

lpedragosa35524646 oliu ron160914185903
La fusió entre el Banc Sabadell i el Banco Popular és un llarg prometatge que dura des de fa anys sense arribar a l’altar. Les dues entitats han explorat en múltiples ocasions la seva fusió sempre amb el mateix obstacle: qui mana en l’enllaç. L’última via per aconseguir una aliança de les dues entitats la promouen accionistes de referència americans dels dos bancs.
El més actiu és Antonio del Valle, l’inversor mexicà que controla al voltant d’un 4% del Banco Popular, que està liderant els contactes amb el també mexicà David Martínez i el colombià Jaime Gilinski, que controlen entre tots dos a parts pràcticament iguals el 10% del Sabadell. Del Valle i els seus homòlegs americans del Sabadell tenen en comú el seu malestar pel càstig que viu a la borsa el sector financer a Espanya i a Europa.
Les expectatives que això pugui millorar a curt o mitjà termini són escasses a causa dels baixos tipus d’interès que estan minvant els marges dels bancs i als requeriments de solvència de les autoritats reguladores. Des d’abans de l’estiu s’han produït contactes entre aquests accionistes, segons han confirmat fonts del mercat.
L’última reunió es va produir a finals d’agost amb el coneixement de Josep Oliu i Ángel Ron, presidents del Sabadell i del Popular. Fonts del Sabadell han precisat que «aquestes trobades han existit sempre, ens veiem amb tothom i s’emmarquen dins de la normalitat institucional». Fonts del Popular han confirmat les converses.
Del Valle va entrar en el capital del banc que presideix Ángel Ron el desembre del 2013 amb una inversió de 450 milions d’euros que li va donar dret a un 6% del capital del banc. L’acció del Popular cotitzava en aquell moment a 4,262 euros. La mateixa operació incloïa que el Popular passaria a controlar el 25% d’una entitat mexicana, BX+, per un valor de 100 milions d’euros. Del Valle va anar a l’última ampliació de capital del Popular per no diluir la seva participació, que ara oscil·la al voltant del 4%. El preu de l’acció en l’ampliació era de 1,25 euros. Els títols del Popular van tancar ahir a 1,155 euros, xifra que situa el valor en borsa de l’entitat en 4.847 milions d’euros. Des de començament d’any el valor de l’acció s’ha reduït en un 62%, en part per l’efecte de l’ampliació de capital.
Per la seva banda, el Sabadell va culminar el setembre del 2013 la primera fase d’una ampliació de capital prevista de 1.382 milions d’euros. Aquest primer moviment va suposar l’entrada en el capital dels magnats David Martínez, un influent inversor mexicà establert a Wall Street, el fons del qual va aportar 275 milions, i el banquer colombià Jaime Gilinski, que va invertir 275 milions més. Els 100 milions restants van ser coberts per inversors internacionals. El preu de la col·locació accelerada va ser d’1,64 euros per acció. El banc va tancar ahir a 1,172 euros l’acció, amb una caiguda del 28,5% des de començament d’any. El banc val en borsa 6.524 milions d’euros.
Amb l’arribada dels accionistes americans, es va diluir el nucli dur històric del Sabadell format per la família Lara (Grupo Planeta), Isak Andic (Mango), els Folch Rusiñol (Pinturas Titán) i Héctor Colongués (Porcelanosa). Aquests inversors van arribar a tenir el 15% de l’accionariat, però al no anar a les successives ampliacions de capital, amb prou feines mantenen ara un 4%. La família Lara, Folch Rusiñol i Colonqués –Andic hi va renunciar el 2013– mantenen els seus tres seients en el consell d’administració, càrrecs que el segon i el tercer ocupen des de fa entre 15 i 16 anys.
El que el 2013 semblava una inversió amb recorregut a l’alça després del sanejament del sector financer s’ha convertit en un maldecap per a Del Valle, Martínez i Gilinski. Els inversors americans dels dos bancs espanyols estarien interessats a promoure una fusió del Sabadell amb el Popular que pogués generar sinergies i a mitjà termini pogués millorar el compte de resultats dels bancs.
Les converses mantingudes entre inversors no han arribat a plantejar-se formalment en els consells d’administració de les entitats. Pel camí, el Popular ha decidit canviar el seu equip directiu per llançar un missatge de confiança als mercat. Dimarts, al tancar el mercat, una setmana després que Pedro Larena assumís el càrrec de conseller delegat, va publicar un nou organigrama amb la creació de quatre direccions generals l’objectiu de les quals serà centrar-se a incrementar els ingressos, optimitzar els costos i reduir el volum d’actius problemàtics o no rendibles, sobretot els relacionats amb el negoci immobiliari.
El canvi a la cúpula anirà paral·lel a un dur pla d’ajust de plantilla, que la direcció té previst començar a discutir amb els sindicats avui. El banc ha fixat en 2.800 els possibles afectats per aquesta reestructuració de personal.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida