Dos bilions lliures d'impostos

Les tecnològiques dels EUA van declarar a Espanya tot just 16 milions en tributs el 2015

Les companyies aprofiten les llacunes legals a Europa per viure en uns "llimbs fiscals"

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La qüestió no és tant el que tributen sinó la magnitud a partir de la qual calculen el que pagaran». Aquestes paraules de representants de l’administració tributària espanyola revelen com és de  complex gravar els beneficis reals de multinacionals com ara les grans tecnològiques dels EUA. Aquest grup de companyies van anotar l’any passat en els seus comptes uns 16 milions per l’impost de societats a Espanya, a través de les seves filials. Apple encapçala la llista amb uns sis milions, a través de dues societats; seguida per Microsoft i Google.

Però el dubte és si paguen tot el que els tocaria pel negoci que fan al país i si els fiscos nacionals ingressen la part adequada dels dos bilions d’euros en beneficis acumulats que es calcula que les multinacionals dels EUA tenen aparcats fora del seu país. El règim tributari americà permet a les multinacionals evitar el pagament del 35% de l’impost sobre els beneficis mentre no els repatriïn. I

A Apple  le surt més a compte un préstec per pagar dividends als EUA que repatriar diners que té en altres països

I les empreses aprofiten les llacunes legals per viure en el que els experts denominen uns «llimbs fiscals» amb aquests ingents recursos. Tant és així que a Apple li surt més a compte demanar un préstec per invertir o pagar dividends als EUA que repatriar els més de 192.000 milions d’euros que té fora del país. Per això, aquestes firmes estan subjectes a inspeccions regulars, com és el cas de Google, que ha vist com les instal·lacions que té a Madrid van ser objecte de registre al juliol; o d’Apple, que reconeix en els seus comptes tenir obertes actuacions d’Hisenda dels exercicis 2009 al 2012.

COMISSIONISTES

«De cada venda que es produeix a Espanya, al voltant del 90% va a parar a la matriu a Irlanda» en el cas d’Apple, explica José María Mollinedo, secretari general del sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha. Aquestes filials operen com a comissionistes i tributen com tals. El gruix dels guanys de l’activitat de distribució i comercial els transfereixen a la seu irlandesa o en altres països amb baixa tributació, que en són les propietàries, expliquen assessors fiscals consultats.

 

Tot i que esperada, la decisió de Brussel·les de reclamar a Apple que torni 13.000 milions d’euros més interessos a Irlanda per impostos impagats ha remogut el marc tributari global. La mesura no qüestiona els pactes entre empreses i països, coneguts com a tax rulings, que a Espanya també existeixen amb el nom d’Acords Previs amb l’Administració (APA). El que combat és que un acord es basi en el fet que una companyia tributi a uns tipus simbòlics que li atorguen avantatge davant els seus competidors, com en el cas d’Apple, explica el representant d’un gran bufet.

TENDÈNCIA

El cert és que la tendència que predomina avui és que els impostos que es paguin tinguin més a veure amb el valor que es genera en cada territori, és a dir, on es produeix la venda. L’OCDE, que integra els 34 països més industrialitzats del món, i el G-20, amb els estats més rics i les principals economies emergents, impulsen aquesta tendència davant el descens de recaptació a tots els països.

Notícies relacionades

Amazon, que canalitzava totes les seves operacions a Europa a través d’una matriu a Luxemburg, va ser l’any passat la primera d’aquestes companyies a modificar la seva estructura fiscal i a començar a pagar impostos a cada país en què opera. De fet aquestes companyies ja admeten en els seus comptes que hi haurà canvis. No només Apple. Per exemple, Facebook destaca que «les normes aplicades al negoci, incloent-hi les dels EUA i altres jurisdiccions, estan subjectes a la interpretació, i en certs països es fan interpretacions agressives de les lleis en noves formes, en un esforç d’augmentar els ingressos procedents de companyies com ara Facebook». És per això que assegura que es veurà subjecta a «passius i contingències fiscals més grans dels previstos». Tot plegat, afegeix, pot incrementar el tipus impositiu efectiu global de la companyia. 

Google reconeix als seus comptes fins al 30 de juny un tipus impositiu efectiu del 19,2% i Apple, del 26,4%. Són inferiors al 35% que regeix als Estats Units gràcies al fet que operen a l’exterior a través de territoris amb baixa o nul·la fiscalitat.