Després d’acordar l’ampliació

Junts reclama «el 100% de la titularitat» de l’aeroport de Barcelona-el Prat i la creació d’una filial catalana d’Aena

El diputat de Transports al Congrés, Isidre Gavín, adverteix que Catalunya no pot quedar-se «atrapada» en el debat sobre l’ampliació i reclama abordar amb ambició la governança aeroportuària

Junts acusa Illa de voler ampliar «unilateralment» l’aeroport i reclama el traspàs «integral» de la seva gestió

El mirador del aeropuerto de El Prat

El mirador del aeropuerto de El Prat

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El diputat de Juntsal Congrés, Isidre Gavín, ha defensat aquest divendres una visió «ambiciosa» per a l’aeroport de Barcelona-el Prati ha instat a no quedar-se ancorats en el debat sobre l’ampliació de la pista. «Volem un aeroport que ens connecti amb el món, amb les fires internacionals com el Mobile, que atragui talent i activitat econòmica de primer nivell», ha reclamat en una conferència al Cercle d’Infraestructures. No obstant, ha advertit: «No ens podem deixar segrestar per aquest debat, no ens perdonaríem deixar passar el debat sobre la governança».

Des de Junts, ha explicat davant un centenar d’empresaris del sector i càrrecs públics, l’aspiració és clara: «Volem el 100% de la titularitat dels aeroports de Barcelona, Girona i Reus». Segons Gavín, la creació d’una filial d’Aenaa Catalunya permetria garantir la participació de les administracions públiques territorials, inclosa la Generalitat, i corregir decisions «centralitzadores» de la matriu estatal, com la concentració de vols al Praten detriment de Girona o Reus.

«La connectivitat de mitjana i curta distància amb Europa està excessivament concentrada de manera injustificada», ha remarcat referint-se a l’excés de rutes de companyies de baix cost des de Barcelona. El diputat postconvergent havia sigut el responsable de negociar precisament amb el Ministeri de Transports els temes aeroportuaris ja que va ser secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Govern entre el 2018 i el 2022.

Passatgers a l’aeroport del Prat. /

EP

Rodalies de Catalunya, una filial

També ha destacat que el fet que Aena sigui una societat cotitzada en borsa obre un espai jurídic que permetria avançar en aquesta direcció: «Hem fet una anàlisi del que es pot fer, i tenim escenaris molt ambiciosos». Per a Gavín, «el model aeroportuari actual necessita repensar-se» i aquesta governança compartida és «imprescindible».

En relació amb el traspàs de Rodalies, Gavín ha sigut contundent al rebutjar els termes acordats entre l’Estat i la Generalitat: «És una filial de Renfe», ha criticat. «Aquest traspàs l’havíem rebutjat perquè formava part del problema: la gestió es fa a 600 quilòmetres de distància. És un model fallit, antic, que combatrem», ha avisat recordant que la seva proposta era que Ferrocarrils de la Generalitat(FGC) gestionés el servei, com farà amb la llançadora de l’aeroport o amb les Rodalies de Lleida.

Imposició de l’operador

Gavín ha puntualitzat que en l’àmbit competencial hi ha diferències entre el servei ferroviari i l’aeri. Ha assegurat que el fet que Renfe sigui completament estatal permetria que Rodalies es gestionés des de Catalunya després d’una negociació política mentre que, amb el Prat, com Aena no és completament estatal, s’hauria de treballar amb un escenari diferent.

No obstant, ha defensat un canvi de model radical: «La mobilitat s’ha de gestionar des de la proximitat. El FGC té un tren aturat i es truca a l’alcalde però amb Rodalies no. L’Estat ha volgutimposar el seu operador». I ha reivindicat l’experiència catalana en gestió ferroviària: «La Generalitat té un operador modern i eficient».

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, al costat del diputat de Junts Isidre Gavín i el secretari d’Estat de Transports, José Antonio Santano /

AJUNTAMENT DE MARTORELL

Ha advertit a més del risc de no actuar amb previsió a la xarxa: «O es planifica ara o d’aquí cinc o sis anys no es podrà fer res. Continuarem en el col·lapse 30 o 40 anys». En aquest sentit, ha reclamat segregar el tràfic de mercaderies de la xarxa de Rodalies: «O se separen les mercaderies o és insostenible compartir traçat».

Negociar «carpeta a carpeta»

Notícies relacionades

El portaveu dels postconvergents en la Comissió de Transports del Congrés ha defensat que el paper de Junts al Congrés és negociar «carpeta a carpeta», amb l’objectiu de blindar competències i desenterrar projectes que augmentin la inversió pública a Catalunya. Ha posat com a exemple els avenços per a la remodelació d’estacions com Martorell, Vila-seca iFigueres, o el projecte per comptar amb un acord que permeti utilitzar l’estació del Prat com a node estratègic.

També ha esmentat projectes clau com el de Vilamalla-Portbou, pertenir una alternativa al túnel del Pertús, i ha lamentat la «incapacitat absoluta» de l’Estat per canviar de model de finançament o de mobilitat. «El resultat empíric dels dos partits que han governat és allà», ha resumit després de recordar les dades d’infrafinançament històric dels projectes d’infraestructures a Catalunya, validat per desenes d’estudis i informes de tota índole.