Cap institució va preveure que Espanya creixeria el 3,2% el 2015
Els serveis d'estudis més optimistes es van quedar a un punt del resultat final, segons la Diana Esade
Les anàlisis tampoc van anticipar el descens de la desocupació que es va registrar l'any passat

Alumnes al nou campus de l’escola de negocis Esade a Sant Cugat, ahir. /
¿Conclusió? És difícil predir, sobretot el futur, com sentencia la frase atribuïda al Nobel de física Nils Bohr i amb molts altres pares. Ho confirma la Diana Esade 2015 segons la qual ni les previsions més optimistes d’entitats, serveis d’estudis i altres organismes van saber anticipar el creixement de l’economia espanyola el 2015.
Aquesta anàlisi sobre la capacitat d’encert de les previsions de les institucions econòmiques que des del 2010 elabora Esade Business & Law School revela que només el
BBVA, amb el 2,3%; CEEM-URJC (Universitat Rei Joan Carles) i el Centre de Predicció Econòmica (Ceprede), lligat a la Cambra de Comerç de Madrid; totes dues amb el 2,2% es van acostar al resultat final. Però no gaire, ja que es van quedar al voltant d’un punt de distància del 3,2% amb el qual finalment es va tancar l’exercici.
El Govern, que havia estimat un augment del PIB del 2%, es va situar a la part mitjana baixa de la taula, amb la mateixa previsió que el Banc d’Espanya, Bankia, Cemex i Repsol.
Dos organismes globals, el Fons Monetari Internacional (FMI), encarregat d’imposar receptes de creixement als països pobres, en vies de desenvolupament o en dificultats; l’OCDE, que agrupa els països més industrialitzats; i el setmanari britànic The Economist van ser els que es van allunyar més del centre de la diana, amb l’1,6% els dos primers i l’1,4% el tercer.
En mitjana, les previsions apuntaven a un creixement del 2% l’any passat, cosa que signfica un desviament mitjà d’1,2 punts sobre el resultat final. Amb tot, diverses entitats han millorat la seva punteria respecte del 2014, segons la Diana Esade, com ICAE --Universitat Complutense, Intermoney, el Santander, el Banc d’Espanya i el Govern. Altres, en canvi van empitjorar la punteria, com la patronal CEOE o La Caixa.
L’últim trienni, Ceprede i CEEM-URJC, amb 0,50 i el BBVA, amb 0,53 són les institucions que s’han desviat menys dels resultats finals de l’economia, segons l’anàlisi d’Esade. I els que s’han allunyat del saldo final són el Banc d’Espanya, amb un desviament d’1,13 punts; The Economist, amb 1,03; i l’FMI, amb 1,03.
I, com va passar amb el producte interior brut (PIB), tampoc cap entitat o institució la va encertar amb l’evolució de l’atur a Espanya. Cap va preveure el descens experimentat finalment per la desocupació.
En mitjana, el desviament va ser de 2,3 punts respecte de la taxa de desocupació del 20,9% amb la qual es va tancar l’exercici. Ni tan sols la patronal CEOE, amb el 22,4%; o Funcas, amb el 22,5% o l’Institut Flores de Lemus, amb el 22,7% es van acostar gaire al centre de la diana.
I un altre fet destacable: de nou els organismes internacionals van ser els menys encertats. La Comissió Europea i l’FMI, amb el 24% i el 23,8%, respectivament.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida