ENERGIA

El preu mitjà del gasoil cau per sota de l'euro per primera vegada en cinc anys

El carburant dièsel es ven a menys d'un euro gairebé a la meitat de les estacions de servei

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al mateix nivell que el mes de febrer del 2010. El preu mitjà del gasoil s’ha situat per sota de la cota de l’euro per primera vegada en els últims cinc anys. En concret, està a 0,996 euros, segons les dades que recopila el Ministeri d’Indústria. La mitjana de la gasolina s’ha situat en 1,135 euros, al nivell del febrer passat.

Des de començament d’any, el gasoil ha retrocedit gairebé el 10%, mentre que la gasolina amb prou feines ha baixat l’1%. A més, des que ha començat el desembre, el descens del combustible dièsel és del 5%, en comparació del 2,5% de la gasolina de 95 octans. La tendència a la baixa té lloc al mateix temps que el petroli registra un dràstic enfonsament en els mercats. El barril de cru Brent, que és la referència a Europa, va descendir en l’última sessió de la setmana fins a la cota dels 37 dòlars, el nivell més baix en més de set anys.

Notícies relacionades

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) manté un ferm control sobre les petroleres, a les quals acusa d’alentir les baixades de preu quan cau el petroli i accelerar-les quan puja. Aquesta pràctica la va batejar com efecte coet en les pujades i efecte ploma en les baixades. Fins i tot ha imposat sancions al sector, algunes relacionades amb la concertació de preus. La vigilància en el sector ja es produia en l’anterior etapa, quan encara existia la Comissió Nacional d’Energia (CNE).

La patronal del sector, AOP, assegura que l’evolució dels preus replica la registrada per la matèria primera, però destaca que la referència no és el barril de cru sinó la cotització del gasoil i la gasolina, que són productes elaborats procedents del cru, en els mercats majoristes. A més a més, el 68% del preu final dels combustibles són impostos, que es mantenen immutables, pugi o baixi el cru.

LA MEITAT / En l’actualitat gairebé la meitat de les estacions de servei d’Espanya venen el litre de carburant dièsel, que és el de més consum, per sota de l’euro. En concret, són gairebé 5.000 de les més de 10.000 que remeten dades per conèixer l’evolució dels preus.

Industrica disposa d’un comparador per veure les gasolineres més barates i les més cares. A Catalunya, el gasoil més barat es ven als assortidors d’Alcampo al terme municipal de Sant Boi de Llobregat, a 0,882 euros per litre. En canvi, en el cas de la gasolina, el preu més baix es troba en una estació de servei abanderada per Shell al terme d’Alcarràs (Segrià).

El més habitual és que els preus de venda al públic més baixos es trobin a les gasolineres pertanyents a cadenes de súpers o hípers, o bé a estacions de servei que no estan abanderades per una petrolera. També han proliferat algunes cadenes de gasolineres low cost.

Temes:

OPEP Petroli