POLÍTICA MONETÀRIA
Les diferències entre el BCE i la Reserva Federal dels Estats Units
Totes dues tenen la mateixa funció, però els resultats que aconsegueixen són diferents
En aparença el Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels Estats Units (la Fed) tenen la mateixa funció: governar la moneda pròpia (euro i dòlar) mitjançant tota mena d'operacions financeres, donada la seva posició de privilegi, el monopoli d'imprimir bitllets. No obstant, tot i tenir tasques similars, els resultats són diferents, com s'ha comprovat després de l'inici de la Gran Recessió des del 2008. De manera succinta, almenys són tres la diferències entre el BCE i la Fed.
OBJECTIUS
Segons els seus estatuts, el BCE té com a missió "mantenir el poder adquisitiu de l'euro". En la pràctica, mantenir els preus estables (IPC harmonitzat dels 19 països de l'euro). Per això, per prevenir la inflació, el BCE emet diners i valors a un interès molt baix. La Reserva Federal té uns objectius molt més amplis: "Aconseguir el creixement econòmic sostenible, amb plena ocupació, estabilitat de preus i moderades taxes d'interès a curt termini". El BCE té com a prioritat la baixa inflació (2% com a objectiu) i la Fed el creixement econòmic.
ESTRUCTURA
Notícies relacionadesLa Reserva Federal dels EUA es va crear per llei el 23 de desembre del 1913. És la suma de la reserves dels 12 estats que tenen potestat d'emissió de dòlars i es governa mitjançant la junta de governadors. Les seves actes es publiquen setmanes després de la reunió. Té, a més, un poderós òrgan d'intervenció en el sistema financer, el FOMC, sigles angleses de comitè federal del mercat obert. En canvi, el Banc Central Europeu (creat el juny del 1998 i actiu des del gener del 1999) és un òrgan més descentralitzat, donada la reticència dels països membres, que són accionistes del BCE en la proporció del PIB dels seus respectius països, a cedir competències. Els bancs centrals nacionals conserven bona part de les seves competències, i les del BCE les exerceixen per delegació. Des del 2015 s'ha iniciat una limitada cessió de poders al BCE de supervisió i resolució (liquidació) de bancs privats de la zona euro.
ESTRATÈGIA MONETÀRIA
El BCE, amb la rigidesa de prioritat de lluita contra la inflació, ha d'estar atent a múltiples indicadors, tant econòmics com monetaris, abans de prendre una decisió sobre tipus d'interès o compra d'actius de bancs privats com a garantia de préstecs a molt baix o nul interès. A diferència de la Fed, no pot emetre bons federals (eurobons). En canvi, la Reserva Federal, al no tenir límits d'actuació tan rígids com el BCE, acostuma a aplicar polítiques molt flexibles de tipus d'interès, i decideix en cada moment si s'ha de donar prioritat a reduir la inflació o promoure el creixement.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis