SISTEMA FINANCER

El Banco Santander guanya 5.106 milions fins al setembre, el 17% més

L'entitat que presideix Ana Botín guanya un 64% més a Espanya, fins a 883 milions, i redueix la taxa de morositat al 4,5%

2
Es llegeix en minuts

El Banco Santander va obtenir un benefici atribuït ordinari de 5.106 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, xifra que suposa un augment del 17% respecte al mateix període del 2014, segons ha informat aquest dijous l'entitat, que ha subratllat que els 10 principals mercats en què opera presenten creixement en el seu benefici, amb l'excepció de Polònia, on va caure un 7%.

El banc ha subratllat que està avançant en el compliment dels objectius que s'ha marcat en el seu pla estratègic a tres anys i que permetrà elevar el benefici per acció i el dividend any rere any.

L'entitat presidida per Ana Botín ha explicat que els nou primers mesos de l'any presenten un "destacat" creixement de l'activitat i dels ingressos, que a més es veuen recolzats pel favorable impacte dels tipus de canvi, ja que l'apreciació de la lliura i el dòlar supera l'impacte de la depreciació del real brasiler.

Les dotacions per a insolvències resten 7.550 milions d'euros al marge net del grup, xifra que suposa un 7% menys que fa un any. Aquest descens de les provisions, ha explicat l'entitat, és determinant perquè el benefici atribuït ordinari arribi a 5.106 milions, amb una millora del 17%, variació que seria del 12% sense l'impacte de la variació de les divises.

Aquest import no inclou els 835 milions d'euros procedents de la reversió de passius fiscals al Brasil, que es va produir en el segon trimestre, i que permeten reforçar les ràtios de capital.

AUGMENT DELS INGRESSOS

El banc ha atribuït la millora del benefici a l'augment dels ingressos bàsics, ja que el marge d'interessos va créixer més d'un 11%, fins a 24.302 milions d'euros, i els ingressos per comissions van augmentar un 6%, mentre que els resultats per operacions financeres, que són menys recurrents, van caure un 24%. Aquest mix fa que el conjunt dels ingressos hagi crescut un 9%, la mateixa variació que els costos, cosa que fa que el marge net avanci també un 9%, fins a situar-se en 18.229 milions d'euros.

La igualada evolució d'ingressos i costos ha permès, segons l'entitat, que la ràtio d'eficiència es mantingui en el 47%, "una de les millors ràtios de la banca internacional".

EL REGNE UNIT, EL MERCAT MÉS IMPORTANT

El 41% del benefici té el seu origen en economies en desenvolupament (Llatinoamèrica i Polònia), i el 59% restant, en les madures. Per països, la principal aportació correspon al Regne Unit (22%), seguit del Brasil (19%), Espanya (13%), els EUA (10%), Mèxic (7%), Xile (6%), Polònia i l'Argentina (4% cadascun) i Portugal (3%). Santander Consumer Finance aporta un 10% al benefici total.

Notícies relacionades

En concret, el benefici atribuït a Espanya va arribar a 883 milions d'euros, xifra que suposa una alça del 64%, després d'una reducció dels costos en més d'un 2% i una caiguda de dotacions en un 41%. El crèdit va baixar en aquest mercat un 1% i els recursos van créixer un 2% interanual.

La taxa de mora del grup es va situar a tancament de setembre en el 4,5%, dada ques suposa 0,78 punts menys que fa un any. El grup comptava a tancament del tercer trimestre amb un volum de riscos morosos i dubtosos de 37.856 milions d'euros, gairebé 4.000 milions menys que fa un any, per als quals té constituïdes provisions per un import de 26.918 milions.