favorable conjuntura exterior

Espanya estalviarà aquest any més de 15.000 milions en petroli

En els sis primers mesos, la menor despesa ja va superar els 8.000 milions

Economia calcula que el Tresor pagarà 2.500 milions menys pels baixos interessos

Un empleat omple un dipòsit en una gasolinera de Barcelona.

Un empleat omple un dipòsit en una gasolinera de Barcelona. / MÓNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El preu del barril de Brent va baixar ahir fins als 48,82 dòlars i es va mantenir per sota del llistó dels 50 dòlars del qual, segons els experts, no se separarà gaire en els dos o tres pròxims anys. El Govern ha elevat de 10.000 a 15.000 milions d'euros l'estalvi que aquest nivell de preus permetrà en la factura energètica espanyola, segons fonts d'Economia. No obstant, tal com va el mercat el càlcul podria, fins i tot quedar-se curt.

Només en els sis primers mesos de l'any, fins al juny, la caiguda del preu del barril de petroli Brent ja va permetre un estalvi del 29% respecte al mateix període del 2014, fins als 20.135 milions d'euros. Això  implica un estalvi de 8.185 milions respecte a l'any anterior i tot plegat malgrat que es va importar el 10% més de tones, segons dades de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores).

MÉS CONSUM / La baixada del preu del petroli és un dels factors que explica el previsible augment del consum privat el 2015. Almenys part del que s'estalviaran les famílies en combustibles es destinarà a consumir més; també, carburants, el consum dels quals ha començat a créixer a partir del juliol.

«La nova baixada del preu del petroli i l'avançament de la segona part de la rebaixa de l'IRPF prevista per a l'any que ve fan preveure que el consum privat experimenti un nou vigor en la part final del tercer trimestre i en el quart», afirma la fundació de les caixes d'estalvis Funcas en el seu informe sobre previsions econòmiques publicat ahir. Funcas, però, va rebaixar ahir una dècima la seva previsió de creixement per al 2015, fins al 3,2%, per l'empitjorament del context extern i per «una possible agudització de les incerteses polítiques internes».

DEUTE PÚBLIC / La caiguda del preu del petroli és «una benedicció» per a Espanya, ja que és el país europeu «més dependent en hidrocarburs», va afirmar ahir a Santander el president d'Analistas Financieros Internacionales (AFI), Emilio Ontiveros. A més a més d'estalvis en la factura energètica del comerç exterior (del qual es beneficiaran empreses i famílies), el Ministeri d'Economia també compta amb un important estalvi en pagament d'interessos del deute públic pels menors tipus d'interès.

Notícies relacionades

En aquest cas serà el Tresor el que es podrà beneficiar d'un estalvi d'uns 2.500 milions en pagament d'interessos respecte al que està previst als Pressupostos de l'Estat per al 2015.

Amb aquest estalvi públic i una menor despesa en prestacions per desocupació, Economia confia que s'aconseguirà tancar l'exercici amb un dèficit públic que, com a màxim, es desviaria una o dues dècimes sobre l'objectiu oficial del 4,2% del PIB. Funcas, però, considera que el dèficit es desviarà aquest any fins al 5,2% del PIB.

Temes:

Petroli