LES NOVES TECNOLOGIES

Una casa feta a casa

WikiHouse és un sistema per participar en la construcció d'una vivenda des del disseny fins a l'acabat

La tecnologia digital ha obert noves portes en el món de l'edificació

2
Es llegeix en minuts
M. J. B. / BARCELONA

La innovació en el món digital li ofereix a l'individu capacitats -sobretot pel que fa a decidir sobre la seva vida i l'entorn- difícils d'imaginar no fa tant de temps. I no es tracta tan sols de decidir sobre quins mobles o quina casa es pot comprar algú, sinó d'intervenir fins i tot en el seu disseny, en la composició dels materials i fins i tot en la construcció. La casa feta a casa -o home-made si es respecta el seu origen britànic- ja no és el futur de la construcció. És una realitat tan pròxima que es pot veure i es pot tocar a la zona dedicada a la innovació de Beyond Building Barcelona Construmat (BBB-Construmat), el saló biennal de la construcció que ahir va obrir les portes al recinte firal de Gran Via.

Alex Whitcroft, dissenyador britànic fundador de la consultora Zero-Zero és el responsable del projecte WikiHouse. La seva referència a la societat d'internet apunta a un model democratitzat de construcció. «És una fórmula de fabricació digital que permet que qualsevol persona pugui dissenyar la seva pròpia casa. Els dissenys són gratuïts. Pots descarregar-los i adaptar-los a l'entorn i als materials locals», explica Tomás Díez, responsable de l'àrea d'innovació de BBB-Construmat i membre de Fad Lab Barcelona, laboratori per a la fabricació d'objectes digitalment.

Però encara hi ha més avantatges. «Pots construir una casa en dos o tres dies amb quatre persones. És una casa bastant fàcil de construir. I el seu cost és molt baix», afegeix. El cost principal és el dels materials i el de la fresadora digital per tallar els panells de fusta reciclada amb què es construeix la casa. La que ahir es va començar a edificar a la Fira és de 40 metres quadrats, però pot arribar a aixecar-se un habitatge de fins a dos pisos d'altura. «Un problema social és tenir allotjament de qualitat a un preu raonable. I pagable per tothom. No és raonable hipotecar-se de per vida per pagar la casa», va defensar ahir el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón. En la seva opinió, les noves tecnologies del sector «han d'ajudar a tenir més qualitat per menys cost».

Notícies relacionades

Una opinió amb què coincideix plenament Massimo Moretti, responsable de Wasp, l'empresa italiana que ha desenvolupat impressores en 3D per fabricar cases. «Hi ha una gran necessitat de vivenda al món. Amb aquest sistema el cost de fabricació és petit», comenta. Wasp ha portat al certamen una impressora de tres eixos amb la qual imprimeix columnes de formigó amb dissenys singulars, però la companyia treballa en una gran impressora tridimensional de 12x12x12 metres amb què podrà construir cases des dels fonaments fins al sostre. «En un parell d'anys ho podrem fer», explica.

El camí sembla traçat: «La fabricació d'edificis que responguin a l'entorn d'una manera més responsable i intel·ligent, i que les persones puguin ser part de la producció», afirma Díez.