NOVETATS EN UN SECTOR MOLT CLÀSSIC

Molt més que totxos

Les companyies aprofiten Construmat per presentar les seves últimes innovacions

Panells 8 El cotó reciclat de Geopannel es pot utilitzar com a aïllant i decoració.

Panells 8 El cotó reciclat de Geopannel es pot utilitzar com a aïllant i decoració. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

La construcció no és només totxos i ciment, i encara menys en l'era de les dades i la societat de la informació. Noves maneres de construir, formats i materials estan revolucionant aquesta tradicional indústria, i la fira Construmat, que se celebra al recinte de Fira Gran Via fins al 23 de maig vinent, és l'aparador perfecte perquè els expositors mostrin les seves últimes innovacions.

«El nostre formigó biològic ofereix avantatges mediambientals, tèrmics i ornamentals», explica Sandra Manso, investigadora postdoctoral de la Universitat Politècnica de Catalunya. La doctora mostrava ahir a la fira el seu descobriment: un tipus de revestiment que, aplicat sobre el formigó, permet que sobre aquest hi creixin, de manera controlada, microalgues, fongs, líquens i molses. «La seva finalitat és ornamental, un jardí vertical, però a més a més ara estem calculant quins en són els beneficis mediambientals, ja que aquest formigó processaria CO2», afegia a l'estand de l'Institut de Tecnologia de la Construcció (Itec), on es mostren uns quants productes innovadors en fase de desenvolupament.

El saló té la seva pròpia zona d'innovació. Conceptes com les ciutats intel·ligents (smart cities) i la internet de les coses (internet of things) es presenten com els aliats d'aquest sector. «La internet de les coses engloba tots els processos de l'obra, des que es dissenya el projecte -impressores 3D, taules intel·ligents- fins a l'obra -control dels empleats, estoc al moment escanejant codis QR, vigilància amb drones- i el producte acabat (domòtica)», assegura Yandi Naranjo, desenvolupador de software d'Amaisys Technologies.

Aïllants

També hi ha novetats en materials. Ecococon mostra un sistema constructiu basat en panells d'estructura de fusta reomplerts amb palla premsada. Aquest material serveix d'estructura i d'aïllant. «Són adequats per a cases passives i edificis de baix consum energètic de fins a tres plantes d'altura», expliquen.

Una altra firma que al saló presenta solucions d'aïllament és Geopannel, que fabrica plaques fonoabsorbents a partir dels residus de la indústria tèxtil. «Utilitzem el cotó que es rebutja en la indústria tèxtil per fabricar els panells», assenyala un portaveu. Encara que ja feien revestiments aïllants per a l'automoció, ara els donen un altre gruix i color i es poden utilitzar en construcció a vista del client amb funció decorativa (i al mateix temps aïllen), per exemple en habitacions d'hotel o en restaurants. «Són tractats perquè no puguin cremar o agafar àcars».

Notícies relacionades

La catalana Mapei presenta unes malles de protecció antisísmiques per a elements no estructurals com ara envans i falsos sostres (i aplicable a les bigues en una altra configuració). «Aquesta fibra de carboni, adherida a la construcció, és un reforç estructural que, a més a més, en cas d'episodi sísmic distribueix l'impacte per tota la paret, i així hi ha menys possibilitats que es destrueixi», explicava un comercial de la companyia.

L'ecologia preocupa, i Mapei ha trobat una solució per reciclar el formigó tornat: gràcies a un compost patentat seu, el formigó sobrant de la cisterna es transforma en material granular que es pot reutilitzar. «Cada any es llancen cinc milions de metres cúbics de formigó», sentencia el portaveu de Mapei.