la fira de la construcció

BBB-Construmat posa l'accent en la recuperació del sector

El saló obre les portes en el moment que l'ocupació torna a créixer després d'anys de caiguda

L'organització espera superar els 49.000 visitants registrats en l'edició del 2013

Els accessos al saló ja mostren una nova manera de veure el sector de la construcció.

Els accessos al saló ja mostren una nova manera de veure el sector de la construcció. / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La nova edició del saló de la construcció de Barcelona arriba amb l'inici de la recuperació del sector. Els organitzadors del certamen van fer èmfasi ahir en aquesta circumstància, així com els agents del sector, i tots, més enllà del cicle electoral que viu el país, veuen brots verds en l'activitat que més malament ho ha passat durant la crisi pel que fa a pèrdua de llocs de treball: més d'1,5 milions de desocupats.

Renovat conceptualment, Beyond Building Barcelona-Construmat -nou nom per a una indústria que intenta redefinir-se- va ser inaugurat ahir per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el director general d'Arquitectura, Habitatge i Sòl del Ministeri de Foment, Juan Van Halen; el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, i el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, entre altres personalitats. No hi va haver discursos, potser per evitar mítings electorals, només el recorregut habitual de les autoritats pel saló que després d'uns dies exclusius per a visitants professionals, els dies 22 i 23 també estarà obert al públic general.

TERMES QUALITATIUS / L'organització preveu superar els 49.500 visitants de fa dos anys, encara que el saló ha reduït lleugerament el nombre d'expositors presents -de 311 en l'anterior edició a 300 aquesta--, però acollirà més marques representades, fins a 650. Encara que els responsables del saló que presideix Josep Miarnau -president de Comsa-Emte- no es plantegen el certamen tant en termes numèrics com qualitatius en un moment en el qual s'ha de definir la reorientació de l'activitat. «Les previsions que tenim per al 2015 pronostiquen un increment de la construcció residencial del 3,3% i del 6,4% de la construcció no residencial, amb una mitjana de creixement del sector del 5,1%», explica l'informe Dissenyant un nou cicle de valor per a la construcció, un treball realitzat per José María O'Kean, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla, per a la present edició del saló en el qual es posa èmfasi en el fet que els profunds canvis socials que han sorgit de la crisi han d'orientar la recomposició sectorial. «Sens dubte assistim a la regeneració de Construmat. Hem tocat fons i tots els indicadors ens diuen que estem recuperant ocupació especialment en el sector de la construcció», va destacar ahir Carles Sala. La realitat és que de cada tres llocs de treball que es creen ara, un pertany al sector de la construcció. «Esperem que a partir d'aquí apareguin noves oportunitats d'ocupació, sobretot lligades a l'àmbit de la rehabilitació», va afegir Sala.

Despunta l'ocupació en el sector arran d'una millora de l'edificació. «Les empreses del sector residencial estan augmentat el nombre de promocions que tenen en marxa, particularment a la primera corona metropolitana de Barcelona. Construeixen més perquè també hi ha més demanda», va comentar el president de l'Associació de Promotors de Barcelona (APCE), Lluís Marsà. El consum de ciment a Catalunya ha augmentat un 19,9% al mes d'abril respecte al mateix mes de l'any passat, i consolida una tendència positiva de diversos mesos, va explicar la patronal Ciment Català.

Notícies relacionades

PUNT D'INFLEXIÓ / Hi ha unanimitat que s'ha arribat al punt d'inflexió. «Veient el saló m'ho crec més. I començo a veure grues al carrer i algunes administracions comencen a programar inversions», va plantejar el president del saló. Encara que ha canviat el paradigma. El repte era la manera de poder sobreviure durant la crisi. «Ara el repte és de quina manera reconstruïm el sector i de quina manera aportem a la societat la possibilitat de transformar i millorar les ciutats», va comentar el degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón. Malgrat que l'activitat està un 80% per sota dels visats que es realitzaven abans de la crisi. Ara, «almenys, podem afegir al repte de sobreviure, el de com ha de ser el futur», va afegir.

Ningú passa per alt l'any electoral. Les diferents administracions han programat més actuacions que en anys anteriors. «L'any que ve no hi haurà eleccions, però el país estarà en una situació més bona per poder destinar més diners a una activitat que ha sigut el capítol pressupostari més castigat», va insistir Miarnau.