Escàndol politicoeconòmic

Rato, detingut durant unes hores després de registrar el seu domicili

El Govern opina que l'acció de la Justícia ha de ser un fet «tranquil·litzador» per als ciutadans

La Fiscalia denuncia l'exvicepresident per frau, blanqueig i aixecament de béns

Imatges de la detenció de Rodrigo Rato a la sortida del seu domicili / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: {ATLAS}

4
Es llegeix en minuts
M. BATALLAS / R. M. SÁNCHEZ / MADRID / M. NAVARRO / BARCELONA

Després de més de tres hores de registre del seu domicili particular, l'exvicepresident del Govern, Rodrigo Rato, ahir va ser detingut i conduït al seu despatx al carrer Castellón per continuar els registres, acusat per la Fiscalia de Madrid de tres delictes: frau, blanqueig de capitals i aixecament de béns. Rato va rebre l'ordre de llibertat un cop va finalitzar el registre del seu despatx, després de la mitjanit.

A les 20 hores i 20 minuts, qui ho va ser gairebé tot al Govern i el PP de José María Aznar va abandonar el seu domicili del barri madrileny de Salamanca, escortat per agents de Vigilància Duanera. Rodrigo Rato va entrar al cotxe policial, una berlina fosca aparcada a la porta del seu domicili, vestit amb una camisa blava, sense corbata i amb americana grisa. No anava emmanillat, però un agent duaner el va introduir al cotxe col·locant la seva mà sobre la nuca del també expresident de Bankia i exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI).

Els esdeveniments es van precipitar ahir de forma inusitada després que dimarts saltés la notícia que Rato s'havia acollit a l'amnistia fiscal del 2012 (després d'haver-se vist forçat a deixar la presidència de Bankia) i que ara estava sent investigat pel Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) per un presumpte delicte de rentat de diners d'origen familiar a través de societats vinculades amb els paradisos fiscals des de Gibraltar fins a les Illes Verges.

INVESTIGACIÓ SECRETA

El mateix Rato en declaracions a diversos mitjans va reconèixer haver comunicat al seu dia al Govern la seva decisió d'acollir-se a l'amnistia fiscal, però va afegir que no tenia constància d'una investigació del Sepblac.

Ahir es va conèixer que dimecres mateix, la Fiscalia de Madrid va denunciar Rato per tres delictes econòmics i altres possibles col·laboradors en tots ells. El titular del Jutjat d'Instrucció número 35 de Madrid, en funcions de guàrdia, va admetre a tràmit la denúncia del fiscal i després va ordenar el registre immediat del domicili de Rato.

Inspectors de l'Oficina Nacional d'Inspecció Fiscal (ONIF) i agents de Vigilància Duanera (tots ells adscrits a l'Agència Tributària) van practicar el registre en funció d'auxili judicial. Al carrer, una quinzena d'agents antiavalots vigilaven l'entrada al domicili, davant el qual s'havien concentrat desenes de periodistes, veïns i curiosos.

Rato va ser informat al seu domicili dels delictes de què era acusat. Després del registre del domicili, els agents, en companyia de Rato, es van dirigir al seu despatx, al carrer Castellón, d'on, segons fonts coneixedores de la investigació, s'ho van emportar «pràcticament tot». Igual que en el registre del despatx, del qual van treure vint caixes a la mitjanit. En gairebé tot moment, Rato va estar acompanyat del seu advocat, Ignacio Ayala. Els agents duaners van precintar finestres del pis sota l'immoble situat al número 50 del carrer Castellón.

Al mateix temps, s'estava procedint a un altre registre del despatx d'advocats Plaza a Sotogrande (Màlaga). El jutge també va ordenar altres registres en altres domicilis vinculats a altres persones, dins d'una investigació que segueix sota secret judicial.

Segons fonts judicials, encara que la investigació està en mans de la Fiscalia de Madrid, l'assumpte el podria assumir Anticorrupció, que ja treballa en les altres causes de l'Audiència Nacional en què està implicat l'expresident de Bankia.

EL GOVERN TREU PIT

Només de saber-se la notícia del registre del domicili de Rodrigo Rato es van produir les primeres reaccions procedents del Govern del PP.

Als passadissos del Congrés, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va subratllar que aquest episodi «constata que el funcionament del sistema de Dret i la garantia que la llei és igual per a tothom».

El Govern de Mariano Rajoy considera que el registre del domicili de l'exministre demostra que no dubta en la lluita contra el frau. El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va declarar que aquest registre ha de ser un element «tranquil·litzador» per als ciutadans, perquè poden veure que s'actua davant qualsevol «indici d'incompliment» de la llei i amb independència dels «noms i cognoms» de la persona afectada.

«Aquest Govern treballa per l'interès general independentment de la situació personal, del color polític o dels noms i cognoms de les persones sobre les quals ­s'està investigant», ha subratllat Ayllón. Pel que fa a si el registre de la casa de Rato suposa que el cas és més greu del que se ­suposava, el portaveu va de­manar «no interpretar les decisions judicials», informa Pilar Santos.

Notícies relacionades

Al matí, quan encara no s'havia produït el registre del domicili de Rato, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va fer al Congrés dels Diputats una encesa defensa de la independència de l'Agència Tributària que al final del dia gairebé va resultar premonitòria. Montoro va dir que en la lluita contra el frau «el respecte a la llei i l'interès general estan per sobre de tot», incloent-hi «els interessos polítics o electorals, els companys i els rivals, els amics i els enemics». «Que cadascú respongui dels seus actes», va afegir.

GUINDOS, A L'FMI

L'FMI va refusar comentar la detenció de qui va ser el seu director gerent entre el 2004 i el 2007. «No tenim comentaris ni informació sobre el tema», va indicar a Efe un portaveu de l'FMI, després de ser preguntat sobre el cas en el marc de la reunió de primavera de l'organisme que se celebra aquests dies a Washington, en què està previst que participi el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos.