EVOLUCIÓ DELS SISTEMES TECNOLÒGICS COMERCIALS

Els diners que no es toquen

La tecnologia 'contactless' ha obert una via de negoci que es disputen diversos sectors

Diners virtual 8 Mostra de diferents formes de pagament portàtil.

Diners virtual 8 Mostra de diferents formes de pagament portàtil. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
M. JIMÉNEZ / J. M. BERENGUERAS / BARCELONA

Valgui el comentari d'Agustí Cordón, vicepresident de la Mobile World Capital Barcelona, per il·lustrar el canvi que s'està produint en l'entorn dels sistemes de pagament electrònic. «És cert que poden servir per tenir un control més gran sobre el frau. Però els sistemes de pagament estan canviant, hi ha un moviment de fons. El diner digital pot deixar obsoleta la moneda de curs legal». Aquest procés sembla imparable, encara que el ritme d'implantació estigui per definir. La realitat és que el negoci que es genera és prou llaminer perquè tota la indústria relacionada amb els sistemes de pagaments (bancs, operadores de telefonia, fabricants de mòbils, empreses d'aplicacions informàtiques) busquin la manera de participar-hi.

Al llarg de l'any passat, Visa i la banca van impulsar els pagaments contactless -sense contacte- a Espanya. Al final del 2014, la despesa en transaccions amb aquest sistema havia superat els 1.200 milions d'euros (192% més sobre l'exercici anterior) i s'havien portat a terme més de 38 milions de transaccions. Segons Visa, Espanya està al capdavant d'aquesta tecnologia a Europa amb més de nou milions de targetes sense contacte en circulació, així com més de 471.000 terminals en comerços (TPV). Segons les dades amb què treballa la banca, Espanya té un 30% de targetes sense contacte amb les quals s'efectuen un 10% dels pagaments totals. El recorregut que queda per fer és encara llarg.

«Les targetes de crèdit sense contacte han sigut el pas previ per implantar la pràctica de pagament amb el mòbil. El trànsit no hauria sigut possible des del plàstic», explica Albert Figueras, director de banca de particulars del Banc Sabadell.

En aquests moments, tot el sector bancari treballa per a la incorporació de sistemes de pagament al mòbil. Però no és fàcil unificar sistemes perquè hi ha molts interessos al sector. «Hem estat treballant amb la possibilitat que siguin les operadores de telefonia les que incorporin la targeta de crèdit a la SIM del mòbil, però demanen fins a un 1% per cada operació, quan la taxa mitjana de descompte que paga el comerç és del 0,66%. Aquest acord és impossible», comenta Figueras. De fet el Sabadell ha optat per desenvolupar una app i els seus propis TPV per desenvolupar el sistema.

Amb les operadores

Notícies relacionades

CaixaBank sí que ha optat per desenvolupar un sistema en què intervenen les operadores de telefonia, que han d'aportar al client una SIM que permeti el pagament contactless. En altres casos, com el del BBVA, s'ha optat pel moneder (wallet), pel qual es descarrega una targeta de dèbit o crèdit virtual al mòbil des del qual es pot pagar al TPV contactless.

És una tecnologia semblant a la que utilitzen els sistema peer to peer (persona a persona). Dinube, l'empresa que desenvolupa un sistema de pagament per a la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), permet descarregar una app al mòbil. Es pot pagar amb qualsevol dels comptes de l'usuari. El comerç paga una comissió sensiblement inferior a la taxa de descompte que cobra el banc del TPV. Amb l'operació s'ordena una transferència del compte del comprador al del venedor. «No hi ha cost per al comprador, però una altra cosa és que els bancs es plantegin aplicar comissions a aquestes transferències», explica Juan Ramon Santolalla, director general de l'empresa, tal com ja ho fa per treure diners d'un caixer quan el client que fa l'operació pertany a una altra entitat bancària.