El jutge de vigilància penitenciària dicta la tornada a la presó dels Núñez

El magistrat accepta el recurs de la fiscalia, que veu injustificada la concessió del tercer grau

Els condemnats mantindran el règim actual fins que l'Audiència no decideixi sobre el recurs

Núñez i el seu fill entren al centre penitenciari obertde la Trinitat.

Núñez i el seu fill entren al centre penitenciari obertde la Trinitat. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Els Núñez hauran de tornar a la presó si l'Audiència de Barcelona no dicta el contrari. El jutge de vigilància penitenciària ha revocat el règim obert que la Direcció General de Serveis Penitenciaris va atorgar el mes de desembre passat a l'expresident del Futbol Club Barcelona Josep Lluís Núñez Clemente i el seu fill Josep Lluís Núñez Navarro, condemnats a dos anys i dos mesos pel cas Hisenda. En dues interlocutòries que responen al recurs presentat per la fiscalia, el jutge considera injustificada la decisió de concedir el tercer grau als dos reclusos, que estaven ingressats a la presó de Quatre Camins des del 16 de novembre del 2014, però van poder abandonar-la el 24 de des­embre al beneficiar-se del tercer grau penitenciari, de manera que només havien d'anar a la presó a dormir.

Els Núñez tenen ara tres dies per recórrer la interlocutòria del jutge. Fonts de la defensa van destacar ahir que estudien presentar el recurs, de manera que, en principi, no hauran d'ingressar a la presó fins que l'Audiència ratifiqui o no els arguments del titular del jutjat de vigilància penitenciària número 6, Esteban Farré, que considera que la concessió del tercer grau, en síntesi, és «prematura» perquè no s'ha aconseguit la «conscienciació» del penat sobre els seus actes ni hi ha cap demostració de «penediment» pel dany causat.

En les dues interlocutòries es destaca que l'intern compleix una condemna de dos anys i dos mesos de presó per un delicte continuat de suborn actiu, amb la concurrència de l'atenuant de dilacions indegudes que es va iniciar el 16 de novembre del 2014, de manera que la quarta part de la sentència no es complirà fins al 25 de febrer del 2015 i podran llicenciar-se definitivament el 26 de març del 2016. En aquestes dates hi ha incloses les redempcions de penes pel treball, «ja consumades».

Farré afirma que en el moment en què es va adoptar la decisió, el 23 de desembre passat, feia poc més d'un mes que estaven ingressats al centre penitenciari, «sense que el tractament hagués pogut desplegar encara la seva eficàcia».

SEMILLIBERTAT / Es recorda, en aquest sentit, que en el reglament penitenciari el tercer grau s'aplica als interns que, per circumstàncies personals i penitenciàries, estiguin capacitats per portar un règim de vida en semillibertat; que la progressió del grau depèn de la «modificació positiva» d'aquells factors directament relacionats amb l'activitat delictiva manifestada i que, perquè un intern que no tingui extingida la quarta part de la condemna pugui ser proposat per al tercer grau, haurà de transcórrer el temps d'estudi suficient per obtenir-ne un adequat coneixement.

En el cas dels Núñez, es considera que feia tan poc temps que eren a la presó que el tractament no podia desplegar la seva eficàcia, ni els condemnats havien iniciat el contacte «amb el mitjà extern a través de permisos de sortida ordinaris, per als quals es necessita, entre altres requisits, que el penat hagi complert la quarta part de la condemna. El jutge reconeix que en el cas dels Núñez no és exigible legalment el transcurs d'un període temporal determinat per accedir al tercer grau, però igualment puntualitza que quan no s'ha extingit la quarta part de la pena «haurà de transcórrer el temps d'estudi suficient per obtenir un adequat coneixement de l'intern».

La interlocutòria reconeix que es tracta del primer delicte pel qual han sigut condemnats els Núñez. Però es tracta d'«un delicte continuat de suborn, figura jurídica que comporta una pluralitat d'accions o omissions delictives que en aquest cas es van portar a terme durant un període d'uns quants anys. Així el tribunal que va dictar la sentència qualifica les conductes d'«extrema gravetat» i, per tant, han de ser objecte d'«important retret».

Notícies relacionades

DURADA DE LA CONDEMNA / Respecte a la durada de la condemna, la interlocutòria destaca que va ser considerablement rebaixada pel Tribunal suprem, a l'apreciar la circums­tància atenuant de «dilacions indegudes», de manera que no és motiu per a la concessió del tercer grau, no ho és la falta de penediment. «No sembla que es tracti d'una dada que es pugui extreure amb rotunditat de l'expedient penitenciari, sinó al contrari, no hi ha cap demostració d'aquest penediment o consciència del dany causat».

La interlocutòria considera que les circumstàncies d'inserció familiar i social tampoc es poden sobrevalorar, «ja que s'arribaria a l'absurda conclusió d'estar sense més ni més en condicions d'accedir al tercer grau en cas de concórrer aquestes circumstàncies», fet que generaria «una dosi d'impunitat delictiva».