INFORME FISCALITZADOR

El Tribunal de Comptes denuncia abusos en la gestió del Fogasa

L'ens supervisor denuncia que el fons podria haver pagat comiats per duplicat

L'organisme critica que es delegui en Tragsa, firma pública del sector agrícola

El Tribunal de Comptes denuncia abusos en la gestió del Fogasa_MEDIA_1

El Tribunal de Comptes denuncia abusos en la gestió del Fogasa_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

LSSRqinforme fiscalitzador  que el Tribunal de Comptes ha fet sobre el fons de garantia salarial (Fogasa) corresponent a l'any 2013 és demolidor per al contracte que el Ministeri d'ocupació va fer amb l'empresa pública Tragsa. Considera que «no havia d'haver fet aquesta encomanda de gestió», com es denomina tècnicament l'acord, amb una empresa que efectuava activitats que «estaven relacionades amb treballs agrícoles, ramaders i de protecció del medi ambient» a la qual, segons denuncia, se li va pagar més per feina realitzada que als funcionaris de l'organisme.

La fiscalització del Fogasa, organisme que s'encarrega de pagar els acomiadaments als treballadors d'empreses que es declaren insolvents, mostra el que durant l'any passat van denunciar els sindicats: l'enorme retard en els pagaments que va arribar a afectar gairebé 200.000 treballadors aquesta tardor, i la falta de personal.

L'acumulació d'expedients sense resoldre, en alguns casos pendents durant dos anys, va obligar el departament que dirigeix Fátima Báñez a consensuar amb les centrals un pla de pagament, i mitjançant un crèdit de 940 milions d'euros, es van pagar durant cinc dies de desembre els salaris reconeguts en 113.081 expedients.

DESBLOQUEIG / D'aquesta manera es van desbloquejar milers de casos i es va reduir considerablement el retard que denuncia el Tribunal de Comptes en el seu informe del 2013. La ministra d'Ocupació va anunciar fa un mes la resolució de més de 300.000 expedients durant tot l'any passat.

El tribunal denuncia que la falta de personal qualificat comporta una mala gestió al Fogasa, fet que suposaria un «important risc de pèrdua de documentació». També considera que el nombre d'advocats de l'organisme és «insuficient» per a la totalitat de judicis que ha d'afrontar, i deixa caure que per això hi ha hagut alguna sentència favorable al treballador que «podria haver estat desfavorable».

La delegació en Tragsa de part de la gestió no va millorar la situació. Per contra, el tribunal assegura que abans de la seva arribada s'aprovava el 22% més d'expedients, l'import pel tràmit que es paga a l'empresa supera el que es paga als funcionaris en tres milions d'euros i el seu personal no està capacitat ni té la informació adequada, situació que comporta una «dilació innecessària» en la tramitació.

Notícies relacionades

Aquestes i altres deficiències podrien portar a l'anul·lació d'algunes decisions en cas que algun treballador ho denunciés davant la justícia.

L'organisme fiscalitzador treu a la llum que el 2013 les deficiències de comunicació entre el servei públic d'ocupació estatal (Sepe) i part de l'administració perifèrica podria haver donat lloc al «pagament duplicat de prestacions». També assenyala l'«escàs» cobrament dels deutes de les empreses.