MEDI AMBIENT

Permisos per al 'fracking' i menys protecció ambiental

Dos operaris, en una planta de ’fracking’ de Dakota del Nord.

Dos operaris, en una planta de ’fracking’ de Dakota del Nord. / REUTERS / ANDREW CULLEN

1
Es llegeix en minuts

El debat al voltant de l'aprovisionament energètic és un altre punt clau del TTIP. Les discussions se centren especialment sobre la tècnica d'adquisició del gas a través del fracking, fractura de roques a gran profunditat amb l'ajuda d'aigua a pressió amb components químics que permetin alliberar i recollir el gas. Els Estats Units volen aixecar les prohibicions, moratòries o restriccions sobre la fractura hidràulica.

«El document que s'ha filtrat de les negociacions revela que la Unió Europea sol·licita que s'augmentin les exportacions amb el fracking des dels Estats Units, que fins ara no exporta gas perquè té molts impediments burocràtics per fer-ho», explica Luis Rico, portaveu de la campanya No al TTIP d'Ecologistes en Acció. «A Europa, on el fracking no s'autoritza gràcies al principi de precaució, temem que si es ratifiqués el TTIP i s'homologuessin les normes es generaria un perjudici ambiental notable, en contrast amb les polítiques ­europees contra el canvi climàtic». 

Notícies relacionades

Per una altra part, els partidaris del TTIP diuen que aquest és un punt de fricció del tractat que encara està en plena negociació, de la mateixa manera que es negocia el desenvolupament d'unes polítiques mediambientals conjuntes.

De la mateixa manera que el tractat afavoriria l'entrada a Europa d'aliments tractats amb substàncies avui prohibides, la supressió de regulacions ambientals impediria, entre altres coses, limitar l'entrada de combustibles molt contaminants, com les arenes bituminoses o el gas d'esquist. Segons els ecologistes, el TTIP posarà en risc molts èxits socials i ambientals europeus.