SANITAT

Més patents. Menys genèrics. Medecines més cares

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi.

Una investigadora de la Universitat de Michigan observa a través del microscopi. / AP 7 PAUL SANCYA

1
Es llegeix en minuts

Els fàrmacs i la informació, tècniques i investigació mèdiques també quedaran afectats. En el camp dels medicaments, els Estats Units haurien de suavitzar la seva ara estricta regulació. Per contra, a Europa, les tècniques mèdiques tindrien patent, cosa que avui no succeeix. Aquest fet provocaria l'encariment de la medicina en ­general.

Amb la patent de l'ADN, els exàmens lligats a la genètica seran més cars. «Les farmacèutiques encaririen els tests lligats a l'Alzheimer perquè l'aïllament de l'ADN seria privat», explica Carles Muntaner, catedràtic de salut pública a la Universitat de Toronto. Per aquest mateix motiu, la investigació sobre el càncer també seria molt més cara. «Es privatitza un producte ­natural, el codi genètic, i es ­pagarà per a la investigació i proves que se'n derivin», explica Muntaner, que alerta del fet que l'agrupació de productors de fàrmacs als Estats Units està influenciant directament les negociacions del TTIP.

Notícies relacionades

Amb l'encariment de la sanitat, els estats tindrien dificultats per costejar-la i hauran d'obrir la porta a serveis privats.

Amb el TTIP, les farmacèutiques volen aconseguir l'allargament de la durada de les patents, de manera que es reduirà la disponibilitat dels genèrics. També volen limitar la potestat dels governs de fixar els preus dels medicaments, fet que garantiria un accés universal. «El dels Estats Units és el sistema sanitari més car i menys equitatiu de l'OCDE, és un desastre i nosaltres l'estem important», assegura Muntaner, que no entén que CiU, que defensa la sobirania de Catalunya, recolzi un tractat que pren la sobirania als estats.