ESTRATÈGIA PER OBTENIR MÉS RECURSOS

Mas-Colell: "Catalunya no rep res que no hagi pagat"

La Generalitat presenta els comptes de les administracions com si fos un Estat

Madrid ingressarà a la comunitat 3.228 milions més dels que gastarà el 2015

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

Dos dies després de donar a conèixer uns pressupostos per al 2015 la viabilitat dels quals depèn de pactar amb l'Estat, el Govern de la Generalitat va presentar ahir els comptes consolidats de totes les administracions que actuen a Catalunya (central, autonòmica i local), com si fos un Estat ¿El resultat? El Govern central obtindrà 3.228 milions més dels que gastarà el 2015, l'equivalent a l'1,6% del PIB català. Mentrestant, la Generalitat tindrà un dèficit del 0,7%, donant per fet que percebrà els 2.500 milions que exigeix a Madrid.

MÉS DÈFICIT I MÉS SUPERÀVIT / «Si no ens ho paguen, el dèficit de la Generalitat serà més gran i el superàvit de l'Estat, també. I si ho paguen, a l'Estat encara li quedarà un excedent», va sentenciar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.  Davant de l'anàlisi presentada ahir es pot afirmar, va afegir, que Catalunya «no està subisidiada. No hi ha res del que rebem que no ho hàgim pagat» abans. Després de quatre anys d'ajustos, «els catalans ja han fet prou esforç de consolidació fiscal» i es requereix «un repartiment equilibrat dels recursos entre nivells d'Administració», segons Ivan Planas, director general de la conselleria. A parrer seu, «Catalunya és un bon negoci per a Espanya: obté un generós superàvit que li permet fer actuacions en altres zones d'Espanya». I després finança la falta de liquiditat amb interessos (FLA).

Notícies relacionades

El nou estudi pretén reforçar l'ofensiva catalana per obtenir més recursos i complementa les balances fiscals, que relacionen el que Catalunya aporta i el que rep de l'Estat, incloent-hi el nou endeutament i la proporció que assumeixen els catalans. El que es va presentar ahir és una anàlisi pressupostària, a curt termini, per exhibir els comptes públics com si s'haguessin de presentar davant inversors i per demostrar que Catalunya és solvent i dependent de l'Administració central, que controla les seves bases fiscals.

Segons les dades, les administracions de Catalunya registraran l'any que ve un superàvit de 2.405 milions, l'1,2% del PIB. Els ingressos seran de 78.239 milions d'euros, el 38% del PIB, i les despeses, 76.420 milions, el 37,2% del PIB.