Canvis en el sector financer

Ana Botín adapta a la seva mesura el Santander que va heretar del pare

Marín plega com a conseller delegat i cobrarà 800.000 € anuals si es prejubila als seus 48 anys

La presidenta el substitueix per José Antonio Álvarez perquè el veu més compatible amb ella

2
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

L'arribada d'un nou executiu a una empresa acostuma a suposar canvis, i al Banco Santander han trigat poc més de dos mesos a produir-se. Ana Patricia Botín, presidenta del banc més important de l'eurozona des de la mort del seu pare a mitjans de setembre, ha substituït per sorpresa Javier Marín, conseller delegat que va heretar d'Emilio Botín, amb una cascada de canvis a la cúpula del grup.

Al banc s'explicava ahir la decisió de l'executiva en la seva voluntat de fer el seu propi equip. La notícia, malgrat tot, va sorprendre al mercat ja que la mateixa Botín l'havia ratificat quan va assumir la presidència: «Hem treballat junts molts anys i ho seguirem fent en els pròxims». De fet, el nomenament de Marín fa menys de dos anys es va interpretar en clau successòria ja que es va dir que era molt pròxim a la directiva.

El temps ha demostrat que no era així o que, segons es rumorejava ahir en el sector, la relació entre ells s'ha deteriorat. Marín -de 48 anys-  ara ha de decidir si es prejubila al gener, quan entrin en vigor els canvis. En aquest cas, passarà de cobrar 4,3 milions el 2013 (la xifra d'aquest any serà més alta) a 800.000 euros a l'any, sense indemnització per cessament. En el moment de jubilar-se, cobraria més de quatre milions (a finals de l'any passat ja en tenia reconeguts 4,346 milions). Són quantitats elevades però molt llunyanes a les compensacions d'altres exconsellers delegats de la gran banca (els 88 milions d'Alfredo Saénz, per exemple, o els 53 milions de José Ignacio Goirigolzarri).

L'OMBRA DE SÁENZ / Marín va arribar al lloc en substitució de Sáenz, que ho va haver de deixar després d'11 anys per una condemna per acusació falsa. Per substituir-lo, la presidenta ha designat precisament un home pròxim al seu antecessor: José Antonio Álvarez (Lleó, 1960), director financer des del 2004 i provinent, com Saénz, del BBVA.

La presidenta, expliquen a l'entitat, el considera més complementari amb ella mateixa que Marín. Davant el paper més comercial i internacional de Botín, Álvarez aportaria un perfil més tècnic. A més a més és molt conegut i valorat pels grans inversors, tal com demostra que ahir les accions pugessin l'1%. «Ningú coneix millor que José Antonio el nostre negoci, el nostre balanç, els nostres equips i els nostres inversors», va assegurar Botín en una carta als empleats.

Notícies relacionades

HOMES DE CONFIANÇA / El seu lloc, al seu torn, passarà a ser ocupat per José García Cantera (Bilbao, 1966), home de confiança de Botín ja que va ser conseller delegat de Banesto sota la seva presidència i fins a l'absorció de l'entitat pel Santander. Des d'aleshores era responsable de banca majorista global del grup, càrrec que passarà a ser exercit pel francès d'origen català Jacques Ripoll, que procedeix del Santander UK, la filial que presidia Ana Patricia Botín fins a la mort del seu pare.

El principal canvi en el consell és la incorporació de Bruce Carnegie-Brown com a vicepresident primer del grup amb caràcter independent (no representa l'accionariat ni tampoc és executiu) i coordinador dels consellers externs (càrrec de nova creació recomanat per les noves pràctiques de govern corporatiu). També és de confiança de Botín, ja que procedeix del Santander UK, i és a més a més president no executiu de l'asseguradora Aon i president de moneysupermarket.com.