Plet per una concessió estratègica

Agbar deixa de pagar a Acciona l'aigua per la batalla judicial d'ATLL

El consorci d'Entrecanales remet una carta a la Generalitat en què l'insta a mantenir el contracte

La societat mixta que gestiona el proveïment de l'àrea metropolitana comunica que no abonarà 9,9 milions

Dessalinitzadora d’Aigües Ter-Llobregat, situada al Prat de Llobregat.

Dessalinitzadora d’Aigües Ter-Llobregat, situada al Prat de Llobregat. / JOSEP GARCÍA

4
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU
BARCELONA

La Generalitat va salvar in extremis els comptes del 2012 amb els 1.000 milions d'euros que va ingressar amb la privatització de la companyia pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que proveeix  d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona i altres comarques adjacents amb més de 4,5 milions d'habitants. El consorci guanyador va ser el liderat per Acciona (família Entrecanales) amb un 39% i el banc d'inversió brasiler BTG Pactual, amb el mateix percentatge. El perdedor va ser el encapçalat per Agbar (Suez Environnement), que va recórrer l'adjudicació als tribunals.

Des d'aleshores, les dues empreses s'han embrancat en una guerra judicial de recursos creuats que ha esquitxat el Govern de la Generalitat i que amenaça de deixar en l'aire el concurs més gran de la història fet per la Generalitat. L'últim episodi d'aquest conflicte es va produir el 31 d'octubre passat.

La societat mixta formada per Agbar i l'Autoritat Metropolitana de Barcelona va enviar un burofax a Acciona notificant-li que no pagarà l'última factura corresponent a l'aigua subministrada durant el mes d'agost i que puja a 9,9 milions d'euros. Agbar és qui subministra l'aigua a les llars, cosa que es coneix com a gestió de l'aigua en baixa. Però compra l'aigua a ATLL, que és l'encarregada de la gestió del cicle de l'aigua en alta, és a dir, la que s'encarrega de captar l'aigua dels rius i potabilitzar-la.

En la comunicació, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Agbar justifica la decisió de deixar de pagar perquè «el contracte de gestió de subministrament d'aigua en alta Ter-Llobregat es troba en fase de liquidació». Agbar considera en el comunicat que «ATLL en l'actualitat no és titular del contracte de gestió de serveis públics en règim de concessió».

SENTÈNCIA DEL SUPREM/ Aquesta afirmació, segons Agbar, es deriva de l'última sentència del Tribunal Suprem, coneguda el 30 d'octubre passat. El tribunal va desestimar el recurs de cassació que tornava a demanar la suspensió cautelar de l'anul·lació de l'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona. Així, l'alt tribunal espanyol manté l'anul·lació del concurs, confirmada dues vegades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va fer l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) al considerar que l'oferta guanyadora havia de quedar exclosa perquè no complia el programa d'obres.

Posteriorment a la sentència del Suprem, Agbar va requerir a la Generalitat que anul·lés la concessió a través d'escrits al president Artur Mas i als consellers d'Economia i de Territori, Andreu Mas-Colell i Santi Vila respectivament, en els quals exigia que s'executés «amb caràcter immediat» la resolució de l'organisme de la Generalitat, OARCC -remodelat amb posterioritat-, que va invalidar la concessió el gener del 2013.

La Generalitat, per la seva part, assegura que prendrà una decisió sobre el contracte quan coneguin el resultat del recurs que van presentar davant el Suprem. La idea és guanyar temps i veure si els jutges dictaminen també sobre el fons de l'assumpte, ja que la sentència del Suprem fa referència a les mesures cautelars, però no al fons de la qüestió, que és si el concurs és vàlid o no, sobre la qual cosa no s'ha pronunciat la justícia. No obstant, Agbar no ha esperat a la decisió del Govern i ha decidit executar pel seu compte l'exclusió d'Acciona de la gestió d'ATLL tallant el pagament de les factures.

RESPOSTA D'ACCIONA / Per la seva part, Acciona ha respost enviant una carta a la Generalitat en què expressa «la seva absoluta i total disconformitat» amb l'estratègia d'Agbar i recorda que «les resolucions cautelars són de contingut purament negatiu i es limiten a denegar una mesura cautelar de suspensió; no són cap tipus de mandat que imposi a la Generalitat donar execució» a l'exclusió d'Acciona de la gestió d'ATLL.

Per tal de fonamentar les seves raons, ATLL hi inclou les opinions de tres catedràtics de Dret Administratiu: Rafael Gómez-Ferrer Morant, Luis Martín Rebollo i Tomás Ramon Fernández. Entre les conclusions dels experts destaca la del primer, Gómez-Ferrer, que exposa que

«les resolucions judicials denegatòries de la sol·licitud de suspensió cautelar no imposen en absolut l'execució immediata de la resolució de l'OARCC», òrgan unipersonal creat per obligació de la normativa europea.

Notícies relacionades

RECLAMAR IMPAGAMENTS / Acciona, com a adjudicatària de la companyia d'aigua, ha demanat a la Generalitat que reclami els impagaments en què ha incorregut la societat mixta entre Agbar i Sorea per la via de constrenyiment, en previsió que es tracta de la primera factura sense cobrar, però que n'hi haurà més en el futur.

Amb la privatització d'ATLL el Govern català es va embutxacar gairebé 300 milions d'euros i va reduir el dèficit del 2012 en gairebé 1.000 milions, la suma del total del contracte d'adjudicació.