CELLERS DE LA DO COSTERS DEL SEGRE
Un pantà com a celler

Representants dels cellers. /
Les propietats que ens brinda la naturalesa són, de vegades, impossibles de trobar amb els nous avenços tecnològics. L'última novetat en el sector vinícola és utilitzar un pantà com a celler i envellir el vi sota les seves aigües.
Ho promouen els cellers del Pallars Mas García Muret, Terrer de Pallars, Celler Batlliu, Xic's de Cal Borrech, Vila Corona, Sauvella i Castell d'Encús, tots inscrits a la Denominació d'Origen Costers del Segre, que han aprofitat les condicions que els brinda el seu entorn natural i s'han embarcat en un projecte pilot que ha consistit a enfonsar 168 ampolles de vi al pantà de Sant Antoni, ubicat entre els municipis de Tremp i la Pobla de Segur, al Pirineu lleidatà. Els envasos estaran un mínim de set mesos submergits a uns 40 metres de profunditat, sense llum i a una temperatura constant de 12 graus durant tot l'any. Els propietaris dels cellers amb el projecte volen saber com envelleix el vi en el mitjà aquàtic.
Notícies relacionadesUn equip de bussos va ser l'encarregat de situar, a principis de mes, dues gàbies metàl·liques que contenien 12 ampolles de vi de cada celler, etiquetades amb una xapa d'acer inoxidable, a més de 20 metres de profunditat. Quan l'embassament arribi a la seva capacitat màxima, les ampolles quedaran a 40 metres de la superfície. En set mesos, es traurà una de les gàbies del pantà per analitzar l'evolució del vi en aquestes condicions. Seran sommeliers i enòlegs els que hauran de tastar a cegues el vi envellit sota l'aigua i el de forma tradicional al celler. Les ampolles restants s'extrauran al cap d'un any i mig i es tornarà a repetir el procés.
Els enòlegs dels cellers estan impacients per conèixer-ne els resultats. «Pensem que seran excel·lents», explica Núria Bigorra, del celler Terrer de Pallars. «Les condicions climàtiques que ofereix l'aigua del pantà són ideals. No entra llum en cap època de l'any i dóna sempre una temperatura constant, una cosa que al celler només s'aconsegueix amb climatitzadors», afirma. D'aquesta forma, la prova pilot «respon a un tema de qualitat però també a un estalvi energètic», assenyala Raül Bobet, del celler Castell d'Encús. «Busquem l'evolució perfecta», afegeix.
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Tempesta judicial i política Cerdán no entrega l’acta de diputat i augmenta el nerviosisme del PSOE
- Tempesta judicial i política L’UCO apuntala el relat d’Aldama de les comissions per obres públiques
- Israel obre un nou front de guerra amb el seu atac a l’Iran
- L’agricultura del futur El delta de l’Ebre assaja cultius alternatius a l’arròs davant l’augment de la salinitat del terreny davant el mar
- ESTATS UNITS El calvari de Manuel, deportat per Trump: «Vaig demanar que m’afluixessin els grillons. Els va pressionar més i va dir: a manar, al teu país»
- Consell Nacional Junts es compromet a «aprofitar» la «debilitat» de Sánchez després de la caiguda de Cerdán i obre la porta a retirar el seu suport al PSOE
- Pla de xoc a Catalunya El Govern destinarà 20 milions d’euros a reformar 70 residències d’avis i a crear 504 places noves
- Higiene bucodental Com eliminar la tosca de les dents a casa: el truc dels dentistes