CELLERS DE LA DO COSTERS DEL SEGRE

Un pantà com a celler

Representants dels cellers.

Representants dels cellers. / ACN / MARTA LLUVICH

1
Es llegeix en minuts
EVA
VISA

Les propietats que ens brinda la naturalesa són, de vegades, impossibles de trobar amb els nous avenços tecnològics. L'última novetat en el sector vinícola és utilitzar un pantà com a celler i envellir el vi sota les seves aigües.

Ho promouen els cellers del Pallars Mas García Muret, Terrer de Pallars, Celler Batlliu, Xic's de Cal Borrech, Vila Corona, Sauvella i Castell d'Encús, tots inscrits a la Denominació d'Origen Costers del Segre, que han aprofitat les condicions que els brinda el seu entorn natural i s'han embarcat en un projecte pilot que ha consistit a enfonsar 168 ampolles de vi al pantà de Sant Antoni, ubicat entre els municipis de Tremp i la Pobla de Segur, al Pirineu lleidatà. Els envasos estaran un mínim de set mesos submergits a uns 40 metres de profunditat, sense llum i a una temperatura constant de 12 graus durant tot l'any. Els propietaris dels cellers amb el projecte volen saber com envelleix el vi en el mitjà aquàtic.

Notícies relacionades

Un equip de bussos va ser l'encarregat de situar, a principis de mes, dues gàbies metàl·liques que contenien 12 ampolles de vi de cada celler, etiquetades amb una xapa d'acer inoxidable, a més de 20 metres de profunditat. Quan l'embassament arribi a la seva capacitat màxima, les ampolles quedaran a 40 metres de la superfície. En set mesos, es traurà una de les gàbies del pantà per analitzar l'evolució del vi en aquestes condicions. Seran sommeliers i enòlegs els que hauran de tastar a cegues el vi envellit sota l'aigua i el de forma tradicional al celler. Les ampolles restants s'extrauran al cap d'un any i mig i es tornarà a repetir el procés.

Els enòlegs dels cellers estan impacients per conèixer-ne els resultats. «Pensem que seran excel·lents», explica Núria Bigorra, del celler Terrer de Pallars. «Les condicions climàtiques que ofereix l'aigua del pantà són ideals. No entra llum en cap època de l'any i dóna sempre una temperatura constant, una cosa que al celler només s'aconsegueix amb climatitzadors», afirma. D'aquesta forma, la prova pilot «respon a un tema de qualitat però també a un estalvi energètic», assenyala Raül Bobet, del celler Castell d'Encús. «Busquem l'evolució perfecta», afegeix.