INVESTIGACIÓ PER UNA DEFRAUDACIÓ MILIONÀRIA A hISENDA

Cuatrecasas podrà ser jutjat fins per deu delictes fiscals

L'Audiència de BCN anul·la l'arxivament de 9 fraus i recolza l'acusació

Emilio Cuatrecasas, el maig del 2010, al seu despatx de Barcelona.

Emilio Cuatrecasas, el maig del 2010, al seu despatx de Barcelona. / ALBERT BERTRÁN

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

L'advocat Emili Cuatrecasas Figueras, soci principal del bufet que porta el seu nom, no serà jutjat només per un delicte de frau a Hisenda, com va acordar el jutge, sinó per tots els que consideri el fiscal, com la Generalitat i l'Advocat de l'Estat, segons ha decidit ara l'Audiència de Barcelona. Fins a 10 delictes d'aquestes característiques (els mateixos que reclamava la fiscalia en la querella) es pot enfrontar el reconegut jurista per un presumpte frau de 3,7 milions d'euros.

La Secció Sisena de l'Audiència  ha estimat els recursos de la fiscalia i la resta d'acusacions i ha revocat l'acte de novembre del 2013 del Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona pel qual s'arxivaven nou dels 10 delictes pels quals havia estat imputat Cuatrecasas. D'aquesta manera, l'advocat quedava exculpat dels delictes per l'impagament d'impostos corresponents a determinades anualitats i només li quedava pendent per al judici un presumpte frau fiscal de 266.262 euros de l'exercici del 2006 i relatiu a l'impost de societats. Els magistrats consideren que no s'ha d'acotar el nombre de delictes

Notícies relacionades

La fiscalia exposa en la seva querella, presentada a finals del 2011, que arran d'«una successió de negocis simulats», Cuatrecasas va voler aparentar que el seu patrimoni estava «afecte a una activitat econòmica».

DESPESES PARTICULARS / L'imputat, segons l'acusació, va incloure com a despeses en una activitat empresarial les generades per les seves vivendes, el seu vaixell d'esbarjo, mobiliari, viatges i altres dispendis que, així, van ser deduïts de la comptabilitat d'una de les seves societats, «amb el corresponent frau fiscal». L'Audiència de Barcelona insisteix que la inspecció tributària al·lega als seus informes «la condició de simulats» de contractes d'arrendament, que va donar lloc, en relació amb l'impost de societats, a la «deducció indeguda de despeses produïdes per l'ús particular dels béns».