pràctiques restrictives de la lliure concurrència

Competència obre expedient sancionador a Repsol, Cepsa i BP

El supervisor diu que no van fer cas d'una resolució de l'organisme del 2009

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

Nou revés a les grans petroleres. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert un expedient sancionador a Repsol, Cepsa i BP. L'organisme supervisor entén que aquestes tres petroleres van incomplir una resolució del 2009 de l'antiga Comissió Nacional de la Competència (CNC) referides a pràctiques restrictives de la lliure concurrència.

En concret, l'advertència afectava primer Cepsa per «fixació indirecta del preu de venda al públic a empresaris independents que operen sota la seva bandera». Aquesta manera d'operar restringeix la competència entre les estacions de servei de la seva xarxa i la resta de gasolineres, segons l'entitat presidida per José María Marín Quemada.

El 20 de desembre de l'any passat, la CNMC va determinar que la petrolera havia incomplert la resolució del juliol del 2009. Posteriorment, després de noves indagacions, la direcció de Competència va decidir incoar expedient sancionador no tan sols a Cepsa sinó també a Repsol i BP. A totes els atribueix l'incompliment de la citada resolució del 2009 de la qual, segons el regulador, no van fer cas. Ara s'obre un termini màxim de sis mesos per a la instrucció dels expedients i la resolució per part de la CNMC.

Notícies relacionades

El juliol del 2009, la CNC va arribar a multar aquestes tres petroleres per aquestes mateixes pràctiques de fixació indirecta de preus amb un total de 7,9 milions d'euros. La sanció va ser de cinc milions d'euros per a Repsol; d'1,8 milions per a Cepsa i d'1,1 milions per a BP.

La CNC destacava que amb aquestes pràctiques, els preus màxims i els preus recomanats comunicats per l'operador es convertien en preus fixos i per tant eliminaven «la llibertat del distribuïdor minorista per fixar el preu de venda al públic del carburant a la seva estació de servei». Ara la CNMC diu que hi ha indicis que ho han continuat fent.