CRISI en UNA EMPRESA INDUSTRIAL

Alstom presenta un ERO per a 193 persones a Santa Perpètua

La multinacional justifica la mesura per la caiguda de comandes a la planta catalana

Treballadors d’Alstom.

Treballadors d’Alstom.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La multinacional ferroviària Alstom ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 193 dels 650 treballadors de la seva planta de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). El període de consultes amb els sindicats, de 30 dies, ja s'ha obert i les reunions amb els representants dels treballadors, segons fonts de l'empresa, són periòdiques. Aquestes mateixes fonts han assegurat que la intenció d'Alstom és trobar una solució dialogada i que adapti la capacitat del centre de Santa Perpètua a la demanda existent.

Dimecres passat Alstom va presentar l'ERO argumentant excés de capacitat de la planta vallesana al no haver-hi comandes espanyoles i que al seu dia es van perdre importants oportunitats a causa de la falta d'acord amb el comitè per reduir costos salarials. La setmana que ve es farà públic un informe d'experts, de caràcter consultiu i encarregat pel Fòrum Europeu de Treballadors, el comitè europeu d'Alstom, que es pronunciarà sobre l'ajust de per­sonal.

La possibilitat de la retallada de personal a la planta vallesana ja es va esbossar el mes d'abril passat, quan després de la reunió del Fòrum Eu­ropeu de Treballadors es va presentar un esborrany del pla d'ajust per a la fàbrica catalana que contemplava l'acomiadament de 190 persones.

La planta d'Alstom a Santa Perpètua ha vist, en els últims anys, reduir de forma notable la demanda interna a causa de la caiguda de les comandes per part de les administracions públiques, que des del 2009 no han encarregat a la fàbrica cap tren o tramvia. El conseller

Notícies relacionades

El conseller va assegurar que mirarà de disminuir el nombre d'afectats pels acomiadaments i va lamentar que en l'últim any no hagi estat possible un acord entre les dues parts, a diferència del que va passar amb la planta de Nissan de la Zona Franca de Barcelona. «No vull atribuir la responsabilitat a ningú, però tinc la impressió que, entre els uns i els altres, fa un any vam deixar perdre una ocasió magnífica», va dir Puig.

Com a exemple, va posar l'acord que es va firmar a Nissan i que va permetre l'adjudicació de nous models a la planta de la Zona Franca: «A Nissan es va aprofitar; va costar, però vam aconseguir un bon acord de sacrificis, però que va permetre reconduir la situació».