CONFLICTES LABORALS

Toxo i Méndez demanaran a Gallardón l'indult per als sindicalistes processats

Els líders de CCOO i la UGT es reuniran amb el ministre de Justícia i el CGPJ

Toxo i Méndez fan balanç del primer any de Govern de Rajoy.

Toxo i Méndez fan balanç del primer any de Govern de Rajoy. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / Madrid

Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez demanaran al Govern central que exerceixi la seva potestat i indulti els 265 sindicalistes processats per participar en diverses convocatòries de vaga perquè "és un dret constitucional i no un delicte".

Els líders de CCOO i la UGT es reuniran dilluns que ve amb el ministre de JustíciaAlberto Ruiz-Gallardón, per instar-lo a arxivar els casos oberts. Aquest divendres també tenen previst una trobada amb el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) al qual reclamaran que els jutges vetllin per la tutela del dret de vaga.

Tant el ministre com l'òrgan de govern dels jutges han respost així a les cartes que els dirigents sindicals els van remetre el 26 de maig passat en què expressaven malestar pel processament de representants dels treballadors i afiliats que van formar part de piquets informatius en les dues últimes vagues generals.

En un acte celebrat aquest migdia al centre de Madrid hi han intervingut alguns d'aquests representants que podrien acabar a la presó amb condemnes de més de tres anys, com Katiana Vicenç, secretària general de CCOO de les Balears. Toxo i Méndez han denunciat el canvi d'actitud de la Fiscalia general de l'Estat, que en alguns casos ha agreujat les penes.

No perdre la democràcia

"Posarem tots els mitjans legals i de mobilització, al nostre país i fora, per impedir aquest abús", ha dit el líder de CCOO, i ha insistit: "No hem fet un viatge de 35 anys per la democràcia per ara anar perdent norma a norma, sentència a sentència, drets que hem trigat a consolidar".

Tant Toxo com Méndez han destacat que l'ofensiva judicial contra el sindicalisme buscar restringir el dret de vaga perquè el Govern no s'atreveix a aprovar una llei restrictiva. En aquest sentit han destacat que l'objectiu no són només les centrals sinó també tots els treballadors, ja que darrere d'aquestes decisions judicials s'hi amaga una "estratègia d'intimidació, assetjament i por perquè els treballadors no es resisteixin a la lliure voluntat de l'empresari".

Notícies relacionades

"No ho tolerarem", ha emfatitzat Méndez. "¿En quin segle estem, el XXI o el XIX?", ha afegit el líder de la UGT. El seu homòleg de CCOO ha titllat d'"esquirolatge" algunes pràctiques empresarials contra els treballadors d'empreses en conflicte, com en el cas de la planta de Coca-Cola a Madrid, quan es van canviar les rutes de distribució.

"¿Quants empresaris han entrat a la presó o han estat acusats de vulnerar els drets d'un treballador quan es presentava a les eleccions de l'empresa? Hi ha un desequilibri de tracte, una protecció extrema a les activitats il·legals contra els drets sindicals", ha subratllat Toxo.