El consum d'energia

Les elèctriques forcen el traspàs dels clients al mercat lliure

Les comercialitzadores llancen ofertes per fer sortir el petit consumidor de la tarifa regulada

Les associacions de consumidors alerten de pràctiques abusives i recomanen cautela

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA
BARCELONA

La persecució no para. El comercial d'una elèctrica insisteix al telèfon: «Tindrà un descompte del 10% en el terme fix de potència elèctrica i en el de gas. Però ha de decidir-ho ara». Són insistents. Truquen constantment. Però el que no aclareixen és que, si se segella el pacte, el client passarà al mercat lliure i deixarà d'estar subjecte a la tarifa regulada, denominada ara preu voluntari del petit consumidor (PVPC). Amb aquesta pressió el nombre d'usuaris amb con-

tracte amb comercialitzadores en el lliure mercat no para de créixer i sumava a finals del mes de febrer 9.890.286, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC).

Des de l'organisme supervisor són conscients de tot això. «S'utilitzen tota mena d'estratagemes perquè el consumidor surti de la tarifa. Un percentatge elevat dels que n'estan fora ni tan sols en són conscients», expliquen les mateixes fonts. Aquest portaveu justifica en part aquesta estratègia en el fet que, una vegada en el lliure mercat, els problemes s'han de dirimir als tribunals, cosa que és més complexa per a l'usuari.

Els casos d'intentar transvasar al lliure mercat poden donar-se tant per part d'una comercialitzadora que ofereix avantatges perquè el client abandoni la companyia (abans comercialitzadora d'últim recurs i ara comercialitzadora de referència) amb la qual té el servei com per part d'una filial de lliure mercat del mateix grup que subministra el servei regulat.

FACTURA DEL JULIOL / I tot plegat es produeix quan el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va anunciar que els usuaris amb tarifa regulada (més de 16 milions) recuperaran uns 300 milions en la factura del mes de juliol per pagar un preu del quilowatt (KW) durant el primer trimestre superior al que s'ha registrat realment en el mercat. Encara que en principi els que estan en el lliure mercat no se'n beneficiaran, tot depèn del preu de referència en el seu contracte.

A la CNMC afirmen que si aquesta és la pròpia tarifa, com acostuma a passar, també les comercialitzadores hauran de retornar diners. En tot cas s'auguren problemes i queixes perquè molts experts recorden que «el descompte que s'ofereix s'aplica sobre un preu que generalment sol estar indexat a la tarifa regulada».

A LA CAÇA / Mentrestant, els comercials segueixen amb les seves tasques per guanyar clients per al mercat lliure. Les companyies admeten en privat el seu interès per augmentar la quota de clients en el lliure mercat, a través de contractes. «Quan es produeix una queixa, l'elèctrica afirma que desconeixia els fets», afirmen a la CNMC. Si el preu a pagar és la tarifa regulada aquesta no es pot modificar. «Al potencial client se li presenta com a tarifa regulada. Per això hi ha tants usuaris en el mercat lliure», adverteixen des de la CNMC.

Des d'organitzacions de consumidors alerten fins i tot de pràctiques abusives en el procés de captar clients. La més flagrant és quan visiten un domicili i sol·liciten la factura. Amb les dades que obtenen a través d'una factura a vegades tramiten el canvi de companyia fins i tot prescindint del consentiment de l'afectat. Les organitzacions de consumidors recomanen demanar sempre que se'ls faciliti l'oferta per escrit abans d'acceptar el contracte perquè puguin estudiar detingudament les condicions i analitzar si són les més favorables per a les seves necessitats.

Notícies relacionades

No obstant, si després d'haver firmat el contracte constaten que no s'ajusta al que esperaven, disposen d'un termini de set dies hàbils per cancel·lar-lo sense haver de justificar la seva decisió i sense cap cost, termini que a partir del 13 de juny s'incrementarà a 14 dies naturals.

Les reclamacions relacionades amb els serveis energètics i d'aigua, tot i que no van ser les més nombroses, gairebé es van duplicar l'any passat respecte al 2012, fins a les 2.471. Endesa va encapçalar el llistat, amb 1.183; seguida de Gas Natural, amb 487, i Iberdrola, amb 222, segons les dades de l'Agència Catalana de Consum.