EVOLUCIÓ D'UN SECTOR AMB DIFICULTATS
L'enginyeria ressorgida
Paymacotas pot passar del concurs de creditors a ser una de les firmes amb més presència en el mercat exterior Juntament amb Getinsa preparen una oferta per la competidora Euroestudis

Enginyers 8 González i Ródenas, executius de Paymacotas. /
El de Paymacotas -empresa catalana de serveis d'enginyeria civil- és un cas paradigmàtic de la travessia del desert realitzada pel sector de la construcció i la indústria afí. De fet, pot passar del concurs de creditors a convertir-se en una de les enginyeries espanyoles més grans a l'exterior, de la mà de Getinsa, actualment soci majoritari, que en aquests moments negocia la compra de l'enginyeria espanyola Euroestudios, una de les més grans del sector, amb una extensa activitat internacional. «Encara estem en procés de negociació, però si arribem a un acord, constituirem un grup de més de 700 treballadors i un volum de facturació de 80 milions d'euros», explica Luis Mariano González, president de Paymacotas i Getinsa.
Si culmina amb èxit aquest procés, podria interpretar-se com la resurrecció de l'Au Fènix de l'enginyeria civil espanyola. La dramàtica caiguda de l'activitat arran de l'explosió de la bombolla del totxo va obligar Paymacotas a recórrer al concurs de creditors el 2012. Va tenir sort, ja que la seva propietària i principal creditora, Bureau Veritas, va condonar el deute, que no podia retornar, fet que li va permetre superar la situació d'insolvència en un període relativament curt. «Però ens vam veure abocats a realitzar una forta reducció de plantilla. Vam passar de 400 a 225 treballadors. Era l'única manera de mantenir l'activitat», explica Juan Carlos Ródenas, director general de la companyia.
Notícies relacionadesPoc abans de resoldre la seva situació als tribunals mercantils, s'havia associat amb Getinsa per iniciar la internacionalització. No era un acord societari, però la relació va acabar per cristal·litzar amb la compra del 70% del capital de Paymacotas per part de Getinsa. El 30% restant el va cedir Bureau Veritas als directius de la seva filial. «Ja estàvem treballant junts en alguns mercats, i així d'una forma natural ens vam convertir en el primer accionista», recorda González.
Durant un any, les empreses s'han mantingut separades -«es tractava de veure com anava el rodatge», comenta Ródenas-, però van aconseguir una facturació conjunta de 48 milions d'euros, dels quals 18 milions van correspondre a Paymacotas. A finals del 2014, les dues companyies emprendran un inevitable procés de fusió. El principal objectiu és ajustar els costos d'implantació en els mercats internacionals. «És més senzill crear una enginyeria en un país que dues», justifica González. Però es tracta d'un pas previ a la integració en el grup d'Euroestudios. «Estem buscant finançament per poder concretar l'operació de compra», explica González.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro