La reestructuració d'empreses en crisi
Miró liquida i vol continuar
La cadena d'electrodomèstics no va aconseguir complir els terminis del conveni i podria passar als directius

Les últimes ofertes d’Establiments Miró a la botiga de La Maquinista. /
Un dels finals més habituals dels convenis de creditors en aquests temps convulsos de crisi i caiguda del consum és la trista realitat de la impossibilitat de complir els terminis de pagament i, consegüentment, recórrer a un procés de liquidació. En algunes ocasions, però, aquesta sol·licitud de liquidació comporta algun tipus d'oferta de compra que podria garantir la continuïtat de part de l'empresa.
És el que ha succeït amb l'empresa catalana d'electrodomèstics Establiments Miró. Segons el conveni de creditors vigent, el 28 de febrer passat l'empresa havia de pagar sis milions d'euros als creditors. No obstant, la situació de tresoreria de l'empresa estava tan ajustada que si feia front a aquest pagament no hauria pogut continuar la seva activitat, ni tampoc sufragar els costos de les indemnitzacions en cas de tancament.
Coneixent aquesta situació, un grup de directius de la cadena van preparar una oferta de compra vinculant en el cas que es presentés la sol·licitud de liquidació, com així va fer el propietari de la cadena, Francesc Miró, dimecres passat, davant el jutjat Mercantil número 1 de Barcelona, el que ha tramitat tot el procés fins ara.
Segons l'advocat Carlos Noguera, aquesta oferta dels directius, al capdavant dels quals hi ha Andrés Vilaller, té el suport de tota la plantilla de la cadena. El seu principal al·licient és que es compromet a mantenir tots els llocs de treball. La cadena d'electrodomèstics té una xarxa de 80 establiments i una plantilla que ronda el mig miler de treballadors. Quan va sol·licitar el concurs voluntari de creditors, a mitjans de maig del 2011, la plantilla rondava els 1.500 treballadors a Espanya i disposava de 139 establiments. A finals del mateix any va aconseguir aixecar el concurs, amb un deute de 280 milions d'euros, dels quals més del 80% corresponia a creditors ordinaris com bancs i proveïdors.
Des d'aleshores va aplicar entre altres mesures d'ajust un ERO que va afectar mig miler de treballadors, va tancar un altre mig centenar d'establiments no rendibles, i ha anat venent immobles per poder mantenir l'activitat. Però la seva situació de debilitat li havia comportat que només accedís als proveïdors si pagava pràcticament al comptat. Una circumstància que ara no podria complir si el passat 28 de febrer hagués complert amb el conveni de creditors.
Amb l'oferta vinculant lligada a la sol·licitud de liquidació es garantiria la continuïtat de la unitat productiva, destaquen fonts del procés. Els oferents es farien càrrec del pagament dels lloguers dels locals, els salaris i les despeses necessàries per assegurar la continuïtat de l'activitat. Però no assumirien els altres crèdits ordinaris de la banca creditora. Entre aquests destaquen Catalunya Banc i el Sabadell. El jutge haurà d'obrir ara un termini perquè es presentin propostes alternatives.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre