+ valor

La gran transformació del segle XXI

Estem vivint, gràcies a la digitalització i les TIC, la gran transformació de l'economia, la cultura i la societat d'aquest segle. Un canvi

que, a més de suposar avanços transcendentals per a la humanitat, genera moltes oportunitats de creació d'empreses.

La gran transformació del segle XXI_MEDIA_1

La gran transformació del segle XXI_MEDIA_1 / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts

L'estratègia europea que marca el programa Horitzó 2020 parteix de la rellevància que tenen les TIC  (tecnologies de la informació i la comunicació) i, en general, la tecnologia amb els objectius indispensables per donar per acabada la crisi econòmica. Les TIC, la tecnologia i la innovació són instruments essencials, i avui ja irrenunciables, per encarar el futur que es planteja amb dues prioritats essencials: el creixement econòmic i la creació d'ocupació.

A mitjà termini els programes europeus, i en particular Horitzó 2020, concentraran els seus recursos en el que defineixen com a «lideratge industrial en tecnologies industrials» i, de manera més específica, en tot allò que té relació directa amb les tecnologies facilitadores essencials  (microelectrònica, nanotecnologies, processos avançats, etc.) i amb les tecnologies bàsiques transversals que repercuteixen en tots els sectors industrials.

L'enfocament integrat de la pràctica totalitat dels fons europeus fins al 2020 a objectius temàtics concrets impulsa el paper essencial de la tecnologia per facilitar sinergies, trencar fronteres i assolir massa crítica suficient capaç de provocar impactes reals i mesurables respecte a la millora de la competitivitat de les empreses, entre altres objectius.

Aquest enfocament europeu és integrat i assumit en l'estratègia industrial de Catalunya que prioritza, entre altres, les indústries relacionades amb la mobilitat sostenible i, en concret, tots els sistemes de gestió de la mobilitat, transport i infraestructures, automoció i activitats relacionades: internet, telefonia mòbil i TIC.

L'Agenda Digital de Catalunya 2020 planteja com a objectiu generar un pol d'innovació digital per facilitar el creixement econòmic, la competitivitat empresarial i l'ocupació. L'alineació de les diferents estratègies amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les empreses és un factor molt important per definir actuacions en àmbits diversos i, sobretot, pel que fa referència a l'esdeveniment que converteix Barcelona en la capital mundial del mòbil.

No incidiré en les xifres sectorials i internacionals de les quals tindrem sobrada informació en el transcurs del Mobile World Congress. Xifres que, per una altra part, i encara que sembli difícil de superar, segueixen millorant any rere any. Es tracta, sens dubte, de la gran transformació de l'economia, la cultura i la societat. Transformació que s'està produint cada dia i a tot el món i que genera moltes oportunitats de creació d'empreses. Amb l'impuls dels emprenedors en el desenvolupament de solucions mòbils en àmbits tan diversos com la mobilitat urbana, l'eficiència energètica, els continguts, la comercialització i les relacionades amb la salut i la qualitat de vida, obrim un nou sistema que transforma l'economia i l'empresa. No obstant, no tot està resolt amb èxit. Les nostres infraestructures tenen marge de millora. Si les empreses catalanes volen competir en igualtat de condicions necessiten millores en el desplegament de la banda ampla i dels serveis avançats de TIC.

A més a més, les pimes també han de fer els deures pel que fa a l'aprofitament de les possibilitats tecnològiques transversals que tenen al seu abast: digitalització, comerç electrònic, etc. És, amb tota probabilitat, la millor estratègia que han d'implementar per aconseguir augmentar la seva dimensió. La majoria de les pimes catalanes necessiten més mida per assumir nous projectes, inversions i, fonamentalment, per tenir alguna opció que els permeti créixer a l'exterior i guanyar nous mercats.

Notícies relacionades

El desenvolupament de l'Administració electrònica és fonamental en relació amb la implementació de solucions que milloren el nivell de satisfacció dels ciutadans. L'Administració electrònica va molt més enllà del tractament on line de gestions i procediments, i va associada a la millora dels serveis públics i de la comunicació entre els seus ciutadans i governants. Encara que s'ha avançat molt en aquest terreny, la crisi ha frenat les inversions, de manera que està avançant més lentament del que s'havia previst durant els primers anys del 2000

El teixit industrial de Catalunya s'ha de beneficiar encara més de la seva posició de cert avantatge a l'haver assumit amb anticipació una estratègia que incorpora la digitalització i les tecnologies com a eix per al creixement. Estem davant d'un dels pocs elements que encara tenen recorregut per contribuir a la millora del nivell de competitivitat de les empreses. Aquests dies, la magnífica projecció del Mobile converteix Catalunya en un espai singular per a la innovació digital. De les nostres empreses, tant de les expositores com de les visitants, depèn l'oportunitat que el que representa el Mobile cali de tal manera que sigui el principal territori d'innovació del Mediterrani i destacat a Europa. Assistim a través de la digitalització i les TIC a la gran transformació econòmica, cultural  i social que suposarà canvis fonamentals i avanços transcendentals per a tota la humanitat. Hem de treballar perquè Catalunya sigui un actor protagonista en aquest canvi.