ENTREVISTA AMB EL SECRETARI D'OCUPACIÓ

Ramon Bonastre: «Ara ens replantejaríem el vot a la reforma laboral»

Entrevista amb Ramon Bonastre, el 19 de desembre. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

-¿Com creu que està funcionant la reforma laboral?

-L'empresa mitjana i gran ha entès la reforma i que se li atorguen unes facilitats en flexibilitat diferents de les que tenia. Gestionen cada vegada millor aquestes situacions. Però la reforma es va fer sense tenir en compte la justícia i això provoca unes correccions traumàtiques. La petita empresa viu una mica d'esquena a la reforma perquè el marc normatiu no està pensat per a ella. Necessitem un marc normatiu molt més adaptat a la realitat, que és de molt teixit de petites em­preses.

-¿CiU tornaria a votar a favor de la reforma dos anys després?

-CiU sempre ha sigut una opció política molt responsable amb el Govern d'Espanya. Totes les reformes laborals han tingut la nostra comprensió. Però després de la reforma del 2012, s'han aprovat decrets amb nocturnitat i sense avisar. Vam estar a favor de la reforma perquè pretenia atacar el problema de fons del mercat laboral amb pics d'atur del 25%. Una altra cosa ha sigut l'aplicació que se n'ha fet i el moment polític. Però tenint en compte la deslleialtat del Govern de l'Estat amb Catalunya en aspectes laborals, ara ens replantejaríem el nostre vot a la reforma laboral. Si vam donar suport a la reforma laboral va ser perquè hi hagués transparència i joc net.

-¿Veu arriscat que s'estengui la precarització laboral?

-El risc és que sortim de la crisi i que perdem la memòria i el que ens ha portat a aquesta situació. Ara guanyem competitivitat abaixant salaris però això ja s'ha fet i ha tingut el seu recorregut. Igual que les eines de flexibilitat. No podem anar més enrere com demana la Comissió Europea. No volem que Catalunya tingui unes condicions tan baixes que això per si mateix atregui inversions. Una altra cosa és un model de negociació col·lectiva que generi productivitat.

-¿S'han de canviar les polítiques actives d'ocupació?

-Hem tingut un sistema desincentivador per buscar ocupació. Reformar-lo en plena crisi és contraproduent però s'ha d'anar pensant en com s'ha de fer, igual que passa amb la sostenibilitat de les pensions. Hem de ser molt crítics amb el model de formació i d'ocupació. S'han gastat milers de milions que amb el primer envit de la crisi no han garantit l'ocupabilitat. Les noves polítiques han d'anar dirigides a buscar resultats i mirar en quins col·lectius i territoris es destinen fons.

Notícies relacionades

-¿Quina relació tindrà el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb les agències privades?

-La nova llei d'ocupació tindrà en compte la legitimació de les agències privades de col·locació, la unificació de la cartera de serveis i un SOC que estigui en el centre de governança, al qual no s'haurà de veure com un intermediari sinó com l'organisme que governa el model. Els municipis en seran l'eix central.