EL PREU DE L'ENERGIA

El Govern estudia apujar la llum un màxim del 4% al gener

La CNMC proposa una pujada d'entre l'1,4% i el 2,9% només pel cost de l'energia

Indústria incorporarà una alça addicional de fins a l'1% per la part regulada del rebut

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

Rebut de la llum, al costat d’un comptador.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El Consell de Ministres estudiarà aquest divendres una pujada de la llum a partir de l'1 de gener d'entre l'1,4% i el 4%. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha recomanat aquest dijous al Govern dues fórmules per fixar de manera transitòria el component de l'energia dins de la revisió de la tarifa elèctrica, l'aplicació de la qual al gener comportaria pujades finals d'entre l'1,4% al 2,9%, segons l'informe remès a l'Executiu i publicat a la pàgina web de l'organisme.

A aquesta pujada s'hi podrà afegir la part regulada del servei elèctric --els denominats peatges amb què es paguen costos com transport i distribució de l'electricitat i les primes a les energies renovables-- que fixa el Govern i que, segons va anunciar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, el 20 de desembre passat, serà inferior a l'1%.

Sumant les dues parts, la pujada que tindrà el Consell de Ministres al damunt de la taula podria oscil·lar entre un mínim de l'1,4% (suposant que el Govern optés per una pujada zero dels peatges) i un màxim del 3,9% (si al suposat màxim de la CNMC s'hi suma l'1% dels peatges). No obstant, l'informe de la CNMC no és vinculant per a l'Executiu.

Dues opcions

La primera opció que planteja la CNMC en el seu informe de 10 pàgines utilitza com a referència el preu del mercat de futurs de l'últim trimestre, mentre que la segona consisteix a utilitzar com a referència els dos últims trimestres.

En cas que s'apliqui la primera fórmula, el cost estimat de l'energia per a la revisió del gener suposaria una alça del 7,26% i tindria com a conseqüència una pujada de la tarifa del 2,9%.

En cas que s'apliqui la segona opció i es prenguin els últims sis mesos com a referència, l'augment del cost de l'energia seria del 3,47%, i repercutiria en un increment final de la tarifa de l'1,4%. El Govern és el que s'ha de decantar ara per la fórmula que consideri més oportuna.

Les alternatives ofertes pel regulador contrasten amb el resultat de la subhasta Cesur de dijous, que es va tancar amb un increment del 25,6% que hauria ocasionat una pujada de la tarifa al gener del 10,9%.

Mecanisme transitori

En l'informe, elaborat a petició del Govern, el regulador assenyala que aquestes dues opcions formen part d'un "mecanisme transitori" i detalla en paral·lel, de forma més elaborada, una proposta per fixar el preu de l'electricitat.

Notícies relacionades

El mecanisme, assenyala, "hauria de respectar en la mesura que sigui possible" la fixació de preus prevista en el mecanisme vigent, de manera que no s'alterin les "expectatives de cobertura" dels comercialitzadors en el mercat lliure.

L'informe de la CNMC ha estat elaborat com a resposta a un escrit remès pel Govern el 20 de desembre, i ha estat aprovat pel ple de l'organisme en una reunió celebrada aquest dijous.