ICV denuncia les elèctriques davant el fiscal general de l'Estat

El text atribueix al sector presumptes delictes relacionats amb la manipulació de preus

Els diputats d’{ICV} Laia Ortiz i Joan Coscubiela.

Els diputats d’{ICV} Laia Ortiz i Joan Coscubiela. / RAFA GARRIDO ({ACN})

2
Es llegeix en minuts

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha decidit iniciar una batalla jurídica contra les elèctriques. Després d'anul·lar-se la subhasta que hauria fet pujar la tarifa de la llum més de l'11%, el grup ha denunciat el sector davant el fiscal general de l'Estat per presumptes delictes de maquinació per alterar el preu de les coses i el de subhastes i concursos públics. En el seu escrit exigeixen incoar diligències preprocessals per investigar "la fixació o determinació dels responsables i la responsabilitat penal" que se'n derivi.

La denúncia, firmada pels diputats Laia Ortiz i Joan Coscubiela, considera que concorren els dos elements essencials per imputar aquest tipus de delictes: l'engany i la utilització d'informació privilegiada. Amb aquesta mesura, ICV pretén demostrar que l'elèctric "és un mercat que no funciona com a tal", segons Laia Ortiz.

De fet, aquest grup no vol que els fets es limitin només a la subhasta com sembla que vol el ministre d'IndústriaJosé Manuel Soria. En aquesta licitació hi intervenen majoritàriament bancs d'inversió i fons que especulen amb el preu de l'electricitat.

Auditoria i reforma de la subhasta

ICV denuncia la situació des de fa mesos. El juny passat, recorda Ortiz, ja van reclamar una auditoria per determinar la realitat sobre el dèficit de la tarifa, així com una reforma de la subhasta en què es determina gairebé el 40% del preu del rebut de la llum.

En la denúncia entenen que els últims esdeveniments constitueixen "un dels episodis més importants de col·lusió empresarial amb la finalitat de fixar preus a l'alça en el denominat mercat elèctric". L'element d'engany es basa en "els fets que han motivat l'elevació exponencial del preu de l'energia" i el consegüent delicte de maquinació per alterar el preu de les coses recollit en l'article 284 del Codi Penal. També recorren a l'article 262, que es refereix a l'alteració de preus en subhastes i concursos públics.

Informació privilegiada

Pel que fa a la informació privilegiada, ressalten que "més del 80% de l'oferta i la demanda d'electricitat està controlada per tres grans grups de societats o companyies elèctriques". Destaquen, al seu torn, que després de saber-se que el Govern es negava a finançar a través dels Pressupostos de l'Estat el dèficit de tarifa de 3.600 milions sobrevingut el 2013, el regulador, la CNMC, va detectar "circumstàncies atípiques" en la subhasta que van fer que no la validés.

Notícies relacionades

ICV considera que les companyies que produeixen electricitat haurien pogut actuar sobre el preu "retenint aigua, parant centrals (eòliques o nuclears) i pactant preus". De fet, durant aquests dies van marcar els preus essencialment les tecnologies més cares, essencialment els cicles combinats (gas).

L'escrit subratlla que tots aquests fets han de ser investigats "des del punt de vista de la possible responsabilitat penal" i recorda, en aquest sentit, les paraules del mateix titular d'Indústria, que va manifestar que la subhasta havia estat "manipulada".