COMISSIÓ AL PARLAMENT

Ibern eludeix qualsevol responsabilitat per les preferents de Caixa Laietana

L'executiu assegura que no va intervenir en la solució de canvi que es va donar als híbrids i que ell mateix va subscriure 59.000 euros d'aquests productes

L’expresident de Caixa Laietana Josep Ibern compareix al Parlament. / periodico

2
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / Barcelona

Josep Ibern, director general de Caixa Laietana durant el període en què es va integrar a Bankia, ha eludit avui qualsevol responsabilitat directa en la desaparició de la caixa amb seu a Mataró i en la venda de participacions preferents per la qual s'han vist afectades 15.000 famílies del Maresme. "La culpa és de tots i de ningú", ha contestat a les preguntes dels portaveus parlamentaris en la comissió que investiga la desaparició de les caixes catalanes i la possible vulneració dels drets dels consumidors.

Ibern ha reconegut que l'entitat que dirigia va emetre participacions preferents el 2009 --29 milions--, però que es va fer "de bona fe", com es va fer en tot el sector financer. "Es van emetre 13.000 milions aquell any en el conjunt del sector", ha comentat. El problema, ha insistit, va ser la conversió en accions i posteriorment la solució que es va donar al bescanvi. "Jo ja no era a l'entitat", ha recalcat. A més, ha assenyalat que ell mateix s'ha vist afectat per les preferents, ja que va subscriure productes híbrids per valor de 59.000 euros. "Jo creia en la caixa i pensava que les preferents eren bones". En tot cas, ha afegit que "tant de bo que els preferentistes recuperin la inversió a través dels arbitratges, que s'estan fent bé".

Ibern ha estat interromput durant la intervenció per una dona que entre el públic li ha recriminat la gestió de les preferents. "Em sento ofesa pel que està dient. M'han pres la meitat del que tenia", li ha recriminat. Es tractava d'una preferentista de Caja Madrid (Bankia) que havia estat convidada al Parlament pel portaveu de CiU, Ferran Falcó.

A més de les preferents, la remuneració d'Ibern ha estat un dels aspectes sobre els quals més preguntes s'han realitzat els portaveus. Ibern ha reconegut que va arribar a cobrar 500.000 euros anuals mentre era director general i que tenia un pensió de dos milions i que va cobrar una indemnització de mig milió de quan va ser cessat a l'entitat.

Notícies relacionades

Ibern ha insistit en diverses ocasions que, després d'integrar-se a Bankia, Caixa Laietana va deixar de tenir control sobre l'entitat financera, i que les decisions es prenien en el consell de Bankia, així que no es van poder aportar solucions des de Catalunya als problemes que es van presentar.

Ibern precedeix en la sessió d'avui del Parlament Rodrigo Rato, expresident de Bankia, que compareixerà en la comissió al migdia i José Ignacio Goirigolzarri, que intervé a les 16.30 hores.