L'auge independentista impulsa la creació de nous negocis

Els emprenedors llancen al mercat aliments, roba i complements amb símbols sobiranistes

Les botigues que comercialitzen productes reivindicatius registren un augment de vendes

Josep Muniesa, encarregat de la botiga de teles Ribes i Casals de Barcelona, sosté algunes estelades a la venda al local.

Josep Muniesa, encarregat de la botiga de teles Ribes i Casals de Barcelona, sosté algunes estelades a la venda al local. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. M. BERENGUERAS / S. GUTIÉRREZ
BARCELONA

Segons l'últim baròmetre d'opinió del Centre d'Estudis d'Opinió, el 55,6% dels catalans votarien a favor de laindependència. Però el futur de Catalunya no és solament una qüestió de política, sinó també de negocis: la creixent demanda de productes amb símbols com l'estelada ha provocat que empreses tradicionals es llancin a fabricar articles per a l'ocasió, mentre que també han sorgit companyies dedicades, específicament, a la producció d'objectes sobiranistes.

«Hi ha dues variables perquè es donin aquestes situacions: boicots a productes oconsum patriòtic-anomenat 'buycott'-. Diferents situacions traumàtiques per als sentiments de nació han originat aquestes reaccions: no deixar que es venguin articles a altres països, reaccions a lluites ideològiques...», destaca el professor d'Esade Gerard Costa. «En aquests moments les empreses que tenen productes d'aquest tipus venen més que mai», diu el president del Cercle Català de Negocis, Ramon Carner, que agrupa 850 firmes en defensa de l'Estat propi. L'auge es nota als carrers: el que abans era un fet gairebé marginal (veure estelades, vestir roba relacionada) ara s'ha convertit en un fenomen habitual.

INTERÈS / No hi ha xifres sobre el nombre de firmes creades en els últims anys productores d'articles independentistes, ni d'empreses habituals que hagin decidit apostar per aquests productes. Però sí que les botigues que els comercialitzen han notat un augment significatiu de les vendes. «Des de fa un any l'interès ha estat impressionant. Abans gairebé no teníem estelades, però ara les vendes d'aquest producte i de labandera catalanahan augmentat un 50% en l'últim any», explica Ramon Casals, gerent de la firma de teles Ribes & Casals. «Abans encarregàvem les banderes a altres empreses, ara estem important nosaltres mateixos, ens les fan expressament», afegeix. «Hi ha un gran increment de l'interès no només de llibres nacionalistes, sinó de tot el que té a veure amb el tema social», destaca mentrestant Enric Viladot, director de Viena Edicions i editor de llibres relacionats amb la qüestió catalana.

Les banderes ja són un clàssic (fins i tot als basars orientals), però els nousproductesrelacionats amb l'independentisme es compten a desenes. Roba interior, samarretes, jocs, cava, vins, galetes, alfombres, rellotges, tasses... El comerç 'on line' més gran d'aquest tipus d'articles, Productes de la Terra (creat el 2003), ha augmentat la facturació més d'un 25% en l'últim any, amb 250.000 euros en vendes. També han sorgit noves botigues, com Estelades.cat (2012), que disposa de lots de vins i caves propis gràcies a un acord amb un productor local que «creu en el projecte de Catalunya», segons un responsable.

Notícies relacionades

JERSEIS / Alguns dels articles que estan tenint més èxit són de noves firmes, com lesVamCats, unes vambes il·lustrades amb l'estelada creades per Josep i Guillem Soldevila; el Jersei Català, produïts per una empresa de Calaf (Texsel) o els productes de 'Keep calm and speak catalan', símbol contra la intenció d'«espa-nyolitzar els alumnes catalans» del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

L'auge independentista ha impulsat nous negocis, però això no significa que només se'n beneficiï la indústria local, ja que molts objectes es fabriquen fora de Catalunya. «A més a més, el consum patriòtic és una moda. 'No hauria comprat mai aquest producte; però ho faig per expressar-me'. És una decisió modificada, de manera que si ho ha de tornar a comprar, li costarà més repetir-ho», conclou Costa.