LLUITA CONTRA ELS COMPORTAMENTS MONOPOLÍSTICS

La UE multa Microsoft amb 561 milions per pràctiques abusives

La companyia no va respectar la seva obligació d'oferir la lliure elecció del navegador

Almunia espera que la decisió serveixi d'advertència a altres empreses

Venda del polèmic sistema operatiu Windows 7, l’octubre del 2009.

Venda del polèmic sistema operatiu Windows 7, l’octubre del 2009. / REUTERS / JOSHUA LOTT

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

La Comissió Europea va imposar ahir una altra multa de 561 milions d'euros a Microsoft per pràctiques abusives il·legals, a l'incomplir el seu compromís amb la Unió Europea (UE) de facilitar als usuaris d'ordinadors la lliure elecció del navegador d'internet. La multinacional informàtica nord-americana va deixar d'oferir aquesta lliure elecció de navegador durant 14 mesos a la UE i va tornar a imposar per defecte el seu navegador Internet Explorer entre el maig del 2011 i el juliol del 2012.

Microsoft ha utilitzat tradicionalment aquesta pràctica per obstaculitzar que els usuaris dels ordinadors equipats amb el seu sistema operatiu utilitzin els navegadors de la competència i gràcies a ella va arribar a aconseguir un domini mundial gairebé absolut per al seu navegador fins a la intervenció de l'Executiu comunitari.

CAS MOLT GREU / El comissari de Competència, Joaquín Almunia, va qualificar de «molt greu» la nova infracció de Microsoft en les normes europees de lliure competència, ja que va incomplir un compromís legalment vinculant subscrit amb la UE, i per això havia de «ser sancionada en conseqüència». «És la primera vegada que una companyia s'atreveix a incomplir els compromisos subscrits amb la UE» deprés d'un cas de violació de les regles de competència, va assenyalar Almunia.

Arran de l'expedient obert per la Comissió Europea el 2008 per la imposició per defecte als usuaris d'ordinadors amb el sistema Windows del navegador de Microsoft, la firma nord-americana es va comprometre amb la UE el desembre de l'any 2009 a facilitar a tots els usuaris la lliure elecció del navegador a Europa fins al 2014.

No obstant, després de la introducció del Service Pack 1 del sistema operatiu Windows 7, Microsoft va deixar d'oferir aquesta lliure elecció del navegador entre el maig del 2011 i el juliol del 2012. Uns 15 milions d'usuaris en el conjunt de la UE no van poder escollir durant aquest període, va precisar Almunia.

El volum de la sanció equival a l'1% de la seva facturació durant el període afectat, encara que podria haver arribat al 10%, va explicar Almunia. La quantia de la multa s'ha fixat en funció de la durada de la infracció, la «important gravetat» del fet i el factor «atenuant» de la col·laboració de Microsoft quan es va descobrir aquest incompliment, va afegir Almunia.

Notícies relacionades

EXCÉS D'INGENUÏTAT / La Comissió Europea va reconèixer que va pecar d'ingenuïtat el 2009, quan l'anterior comissària de Competència, Noelie Kroes, va delegar en la mateixa Microsoft la supervisió del compliment de les seves obligacions, en lloc d'encarregar la tasca a un controlador independent. «El 2009 érem més ingenus que ara», va dir Almunia.

«Espero que aquesta decisió serveixi perquè altres companyies s'ho pensin dues vegades abans d'incomplir els seus compromisos amb la UE», va assenyalar Almunia. Microsoft, en un comunicat, va assumir «totalment la responsabilitat de l'error tècnic que va causar el problema», va demanar disculpes i va reiterar que no es va tractar d'una acció intencionada.