EL FUTUR DE L'EURO

Monti reclama a Alemanya "més marge de maniobra" en la crisi

El primer ministre italià adverteix del perill de no ser flexible amb països com Itàlia i Espanya

El primer ministre italià, Mario Monti, durant la roda de premsa conjunta amb Mariano Rajoy, el 2 d’agost a la Moncloa.

El primer ministre italià, Mario Monti, durant la roda de premsa conjunta amb Mariano Rajoy, el 2 d’agost a la Moncloa. / JUAN MEDINA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, ha reclamat "més marge de maniobra" i "suport moral" per part d'Alemanyai altres socis comunitaris perquè els països afectats per la crisi --Espanya i Itàlia al capdavant-- que apliquenajustos i reformes puguin tenir èxit. Monti ha fet aquesta demanda a través d'una entrevista concedida al setmanari polític germànic 'Der Spiegel'.En aquesta entrevista, el tecnòcrata italià adverteix dels riscos de la inflexibilitat en aquesta crisi.

"Si Alemanya i altres països estan interessats que l'actual política a Itàlia tingui futur", llavors han de donar "suport moral, no financer" a Roma, adverteix Monti. A continuació, insisteix que Berlín i altres capitals europees "haurien de deixar una mica més de marge de maniobra a alguns països de l'eurozona que compleixen de la forma més estricta els requisits europeus".

No ha especificat, no obstant, si aquest marge ha de concedir-se dins de les polítiques de consolidació fiscal, en l'aplicació dels ajustos o en la regulació de certs mecanismes europeus com els fons de rescat. Tampoc indica quins són els països, a més d'Itàlia, a què es referia, encara que en diverses ocasions ha assenyalat que tant el seu país com Espanya compartien l'afany reformista i el pes de la pressió dels mercats.

Crida a la confiança

Segons Monti, la "desconfiança" general desencadenada per la crisi del deute és la que fa que alguns països mostrin "certa preocupació" davant la possibilitat que elBanc Central Europeu (BCE) reactivi el seu programa decompra de bons sobirans en el mercat secundari. Aquesta acció, que ja va portar a terme el BCE durant diversos mesos l'any passat, serviria per alleujar tensions en els mercats i els costos de finançament del deute espanyol i italià, situat ara en cotes molt elevades i poc sostenibles a llarg termini.

Dit això, Monti llança unmissatge de calma a aquests països reticents a la compra de deute. "Aquestes preocupacions són infundades. Aquesta és precisament la desconfiança que ens ha impedit en aquesta crisi trobar una solució clara. Hem de superar això ràpidament i tornar a confiar els uns en els altres", subratlla el dirigent italià.

Preocupat pels prejudicis nacionalistes

Notícies relacionades

El primer ministre alerta que la crisi ha fet augmentar elsprejudicis nacionalistes dins de l'eurozona, fet que considera "molt intranquil·litzador", perquè ha aixecat "un front deconfrontació entre el nord i el sud" d'Europa. "Les tensions que acompanyen l'eurozona en els últims anys porten implícita la llavor de la dissolució psicològica d'Europa", adverteix Monti, que considera la divisa comuna pedra angular de la integració del continent.

Monti també ha fet una estirada d'orelles a Alemanya i França al recordar-los que van ser els primers països que van incomplir, el 2002 i el 2003, els límits d'endeutament fixats en el pacte d'estabilitat i creixement, donant un "mal exemple" a la resta de membres. I ha destacat que "molt del que Alemanya i França han fet pel rescat de Grècia ajuda també els bancs alemanys i francesos, que són de llarg els principals creditors de Grècia i dels bancs grecs".