EL FUTUR DE L'EUROZONA
Alemanya alerta del perill que "Europa caigui en un excés de solidaritat"
El ministre d'Exteriors germànic rebutja que el BCE compri deute sobirà d'Espanya i Itàlia

El ministre d’Exteriors i líder del Partit Liberaldemòcrata alemany, Guido Westerwelle, en una imatge d’arxiu. /
El ministre d'Afers Estrangers d'Alemanya,Guido Westerwelle, ha expressat el seu rebuig que es concedeixi la llicència bancària al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), elfons de rescat permanent, i que elBanc Central Europeu (BCE) reprengui la compra de bons sobirans de països amb problemes de finançament, comEspanya o Itàlia.
En una entrevista concedida al setmanari alemany 'Focus' que es publica aquest diumenge, Westerwelle, líder dels liberals alemanys i soci del Govern de coalició d'Angela Merkel, considera que l'ampliació de les competències del MEDE podria amenaçar amb la ruptura de la zona euro. "Europa podria caure a causa d'unexcés de solidaritat", assenyala Westerwelle. "Poden dir que nosaltres demanem unes reformes i altres advoquen per altres", afegeix.
Així mateix, s'oposa de "forma categòrica" que el BCE compri deute espanyol o italià per aplacar els embats dels mercats que disparen la prima de risc i els interessos dels bons a llarg termini, i augmenta la desconfiança entre els inversors. Westervelle assegura que "no imagina que el Bundestag, la Cambra baixa del Parlament, recolzi una política que empari una responsabilitat conjunta il·limitada per a Alemanya". "Com a diputat, certament no puc estar d'acord amb això", sentencia.
"Guardià dels alemanys"
En aquesta mateixa línia, Westewelle insisteix que "el Govern no pot pactar una responsabilitat conjunta per al deute europeu o amb aquella d'origen desconegut". I recorda que atorgar al MEDE una llicència bancària és incompatible amb la Constitució alemanya.
Westewelle emfatitza que el seu rebuig a aquests dos mecanismes radica en el fet que, com a representant alemany al Bundestag, ha d'exercir de "guardià dels contribuents alemanys". En aquest context, el ministre apel·la a "no gastar més, però sí millor" i emplaça la Unió Europea (UE) a accelerar un programa que impulsi la competitivitat dels països europeus.
Pel dirigent germànic, la UE hauria de centrar-se en lasituació de Grècia, a qui exigeix "més rapidesa i disciplina" a l'hora d'implementar les reformes i els ajustos que demana la troica --el BCE, la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI)-- en el marc del segon rescat concedit a Atenes.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Manresa Un dels mossos que va participar en el rescat d'una menor al Cardener: "Em va sortir de dins, veia que la nena s'estava ofegant"