Finances públiques

El Govern i ERC pacten destinar 200 milions a rehabilitar vivendes i reforçar la plantilla de la hisenda catalana

Salvador Illa se reúne con Oriol Junqueras en el Palau de la Generalitat

Salvador Illa se reúne con Oriol Junqueras en el Palau de la Generalitat

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Govern i ERC Oficial aquest dijous el pacte per al tercer i últim suplement de crèdit, que són els 469 milions que permetran greixar les finances de la Generalitat tot i que l’executiu de Salvador Illa aquest any no hagi pogut aprovar uns nous pressupostos. L’acord és un calaix de sastre que afecta àmbits molt diversos, però del qual sobresurten quatre aspectes: 200 milions per a la rehabilitació de vivendes; el reforç en 200 persones de la plantilla de l’Agència Tributària de Catalunya per assumir la recaptació de l’IRPF el 2026; l’aposta per avançar en la gratuïtat completa de les escoles bressol i, finalment, el compromís de tenir llestos en un mes els estatuts de l’empresa pública que ha de gestionar Rodalies quan culmini el traspàs de les competències.

L’encarregat de presentar l’acord ha sigut el vicesecretari de Comunicació d’ERC, Isaac Albert, que ha defensat que per al seu partit són «temes estratègics» de la legislatura que permeten a Catalunya avançar en termes socials i també d’«ambició nacional». De nou, ERC tracta amb aquest pacte amb els socialistes incloure mesures que pugui reivindicar davant la ciutadania i, per extensió, justificar així el seu paper de soci parlamentari del Govern d’Illa. Amb aquesta ja seran tres les ampliacions de crèdit que en pocs mesos els republicans hauran firmat amb el PSC. Sumades totes, s’acosten als 4.000 milions i consoliden la legislatura fins a la pròxima negociació de pressupostos.

Anant per parts, la part més abundant d’aquest tercer suplement és la inversió per a vivenda. Segons ha avançat EL PERIÓDICO, l’acord contempla dividir aquests 200 milions en tres anys –entre el 2026 i el 2028– per rehabilitar edificis i millorar la seva eficiència energètica i la seva accessibilitat. L’objectiu final és incrementar el parc de lloguer assequible i social davant els problemes d’accés a la vivenda.

Però l’acord amb més transcendència política és el dels 200 nous treballadors per a la hisenda catalana. Suposen un indici que, tant ERC com el Govern, veuen possible que abans del 30 juny hi hagi un pacte per tenir un nou finançament per a Catalunya. Aquest pacte requerirà ampliar el múscul laboral de l’agència perquè comenci a recaptar de forma íntegra l’IRPF que es paga a Catalunya a partir de la campanya de la renda del 2026. ERC ha recalcat que seran «places consolidades» i no un reforç temporal. El pacte també contempla buscar una nova seu per a aquest organisme.

El vicesecretari de Comunicació d’ERC, Isaac Albert, aquest dijous. /

MARC PUIG / ERC

Respecte a la qüestió de les escoles bressol, el Govern i els republicans han pactat la creació de noves places amb l’objectiu d’avançar en la universalització completa d’aquest servei en la present legislatura. L’educació dels 0 a 3 anys es divideix en tres cursos: de menor a major edat són l’I-0, l’I-1 i l’I-2. Ara mateix, només és gratuït l’últim, l’I- 2, una mesura que va impulsar la mateixa ERC quan va governar la Generalitat. Llavors, la idea era ampliar-ho a les altres dues edats, però mai va acabar de concretar-se. Finalment, la Generalitat no arribarà a temps a concretar la gratuïtat de l’I-0 i l’I-1 en el pròxim curs, però seguirà preparant el terreny per intentar-ho a partir del següent. Així, crearà noves places i incrementarà la part que aporta la Generalitat a cada plaça dels 1.600 als 1.800 euros.

Esport i pactes incomplerts

La resta de l’acord, de cinc pàgines, és un compendi d’altres temes molt variats. Per exemple, s’inclou el compromís de tenir a punt en un mes els estatuts de l’empresa pública catalana que gestionarà Rodalies i que funcionarà, assegura ERC, al marge de Renfe. També es recullen 55 milions –15 d’anuals en els pròxims cinc anys– per al desplegament del Pacte Nacional per la Llengua i 40 milions més per a equipaments esportius.

De fet, el pacte també recupera acords anteriors que han sigut incomplerts pel PSOE des del Govern o pel PSC des de la Generalitat. Són, per exemple, els 150 milions anuals de l’Estat per a investigació científica; la llicència bancària perquè l’Institut Català de Finances (ICF) operi com un banc públic; la creació d’un observatori que faci un seguiment de l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya o l’ampliació de les delegacions de la Generalitat a l’estranger.

El trajecte és llarg i queda molt camí per fer

Isaac Albert

Vicesecretari de Comunicació d’ERC

Notícies relacionades

L’acord que ERC ha presentat, per ser complert, necessitarà molt més que alguns mesos. Per tant, el que fa el pacte d’avui de forma indirecta és aprofundir en l’aliança entre socialistes i republicans. Albert no ha volgut anticipar esdeveniments, però ha admès que «el trajecte és llarg i queda molt camí per fer».

Un decret i els Comuns

Aquest tercer suplement de crèdit es vehicularà a través d’un decret que aquest mateix dijous aprovarà el Govern. Després, com marca la llei, tindrà 30 dies hàbils per aconseguir els suports necessaris per validar de forma definitiva aquest decret al Parlament. Amb el suport d’ERC assegurat, ara al president Illa només li queda amarrar el dels Comuns. Encara no ho té assegurat, però les dues parts ja han desbrossat una part del camí amb dos acords recents: van pactar la setmana passada el destí de més fons per a vivenda i aquest dimecres van anunciar el tancament de l’oficina de promoció econòmica de la Generalitat a Israel.