Evolució del mercat laboral

Prudència darrere la barra

La incertesa pesa sobre les decisions de contractació de molts empresaris del sector turístic

Alguns hostalers han decidit reduir el nombre i la durada dels contractes

Josep Maria Pellicer, ahir, a la cuina del seu restaurant Acuamar.

Josep Maria Pellicer, ahir, a la cuina del seu restaurant Acuamar. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA
RAFAEL MORALES / CAMBRILS

Els hostalers s'ho pensen molt més a l'hora de contractar després de les lliçons del 2009, un dels pitjors anys turístics que es recorden. Llavors, els empresaris van reforçar la plantilla a l'estiu en previsió d'una elevada demanda de clients, que al final va ser molt inferior. Per no tornar a trobar-se en la mateixa situació, ara són més cautelosos.

Per exemple, als hotels i restaurants de la costa es firmen contractes més curts. Si la temporada alta comença per Setmana Santa, en lloc de contractes de sis mesos, alguns empresaris van reforçar només fins Dilluns de Pasqua, i segons s'acosta l'estiu van ampliant el nombre d'empleats.«L'empresari és més prudent, ara contracta a mesura que s'incrementa la demanda», diu Martí Sabrià, gerent del Grup Costa Brava Centre.

Un hotel pot arribar a duplicar el nombre de treballadors a l'agost respecte de la temporada baixa. Aquests empleats addicionals poden ser fixos discontinus o temporals.«Els fixos discontinus són els imprescindibles, perquè repeteixen cada any, com el maître -explica Sabrià-,els que baixen són els contractes per obra, servei o temporada, com els ajudants de cuina».Aquest any, els hostalers són més prudents, ja que les dades d'arribades de turistes no conviden a l'optimisme.

Competència deslleial

A Barcelona, on les estadístiques turístiques són millors, també hi ha problemes. Els xiringuitos de platja, per exemple, pateixen la competència deslleial dels llauners, que venen begudes de forma il·legal.«M'estan destruint el negoci», denuncia Eduardo Martínez, propietari de Dockers i Inercia, a la Nova Icària, i president de l'associació de xiringuitos de Barcelona.

Martínez té una plantilla de 32 persones, xifra similar a la de l'estiu passat -«Si baixes el personal, es nota en el servei»-, però percep altres efectes de la crisi. Hi ha gent que busca feina sense tenir experiència en el sector, perquè no en troba en el seu. Hi ha arquitectes o enginyers, però mai han fet de cambrers.«Cada vegada hi ha més espanyols que vénen d'altres sectors.Saps que tard o d'hora marxaran perquè la seva professió és una altra», explica. Els estrangers, generalment, sí que han treballat abans en bars o discoteques.

Entre la incertesa que envolta el sector turístic, un cas singular és el restaurant Acuamar Casa Matas de Cambrils (Baix Camp), població considerada la capital gastronòmica de la Costa Daurada.«Sembla que estigui malament dir-ho en aquesta època de crisi, però nosaltres treballem tot l'any», assegura Josep Maria Pellicer Matas, gerent d'un establiment gestionat en forma de cooperativa des de la dècada dels 90.«És cert que cada any baixa una miqueta la feina i que hi ha dies en què sobra gent, però d'altres que no»,aclareix Pellicer, en al·lusió a la plantilla de 17 treballadors del local situat al passeig marítim de Cambrils.«S'ha d'estar sempre preparat, perquè si no tens prou personal no pots donar el servei adequat»,insisteix. Reconeix, no obstant, que aquest any els empresaris d'hostaleria de la població van«amb el fre de mà posat»a l'hora de contractar més personal o de fer inversions.

Notícies relacionades

A Cambrils, com a la majoria de les poblacions turístiques de la costa, són nombrosos els establiments que únicament obren durant l'estiu i que creen nombrosos llocs de treball. Però la crisi fa forat.«Cambrils segueix sent un lloc privilegiat des del punt de vista de la gastronomia, però en general tots ens queixem»,diu.

Malgrat que no s'atreveixen a fer previsions, afirmen que hi ha indicis que aquest«serà un estiu suau»,com l'any passat.«Segueixen venint estrangers, però el turisme nacional, que sempre ha sigut del voltant del 50% o més del total, està baixant»,argumenta Pellicer. Reconeix que aquesta«no és una època per guanyar diners, sinó per anar treballant».