LES NOVES TECNOLOGIES EN LA COMUNICACIÓ EMPRESARIAL

«Busca't a Google»

Les xarxes socials han irromput en els nous models de negoci

Les marques han de saber el que es diu d'elles a la xarxa, segons l'experta en comunicació Mónica Deza

Noves tecnologies 8 Deza, ahir a Barcelona.

Noves tecnologies 8 Deza, ahir a Barcelona. / FRANCESC CASALS

1
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

Les empreses haurien d'evitar situacions com la que li va passar a la companyia aèria United Airlines, a la qual un cantant canadenc, Dave Carrol, enfadat perquè l'aerolínia li havia destrossat la guitarra, va dedicar una cançó crítica a Youtube que es va estendre com la pólvora. Sense arribar a aquest extrem, les empreses han de tenir molt en compte el que es diu d'elles a internet, perquè d'això depèn la bona marxa del negoci, assegura Mónica Deza, vicepresidenta d'innovació del grup de comunicació McCann Worldgroup Iberia.

«A les empreses sempre els dic el mateix: 'Tecleja el teu nom a Google, a veure què surt'. I a vegades s'enduen sorpreses», afirma Deza. Aquesta experta en noves tecnologies de la comunicació i publicista, que ahir va impartir una ponència en el fòrum Cornellà Creació, considera que s'està entrant en la nova«era de les persones i la comunicació»,en la qual l'individu ocupa un lloc central. L'empresa ja no en té prou, ara, d'enviar el seu missatge publicitari de manera unidireccional i controlada, sinó que ha d'estar atenta al que no pot controlar,«escoltar el soroll», en paraules de Deza, que entre altres coses suposa saber quins missatges s'intercanvien els usuaris a través d'internet. I interactuar-hi.

Per donar un segon exemple amb les companyies aèries com a protagonistes, aquesta vegada en positiu, les que informen a l'instant a Twitter sobre els vols cancel·lats per una vaga adopten l'estratègia correcta, opina la vicepresidenta de McCann.«És el moment de més transparència corporativa».

Les noves tecnologies han implicat canvis en els models de negoci, en què s'ha de tenir en compte aquesta nova realitat, i on la innovació i el talent guanyen importància. Al mateix temps, estan sorgint noves professions (enginyers emocionals, neurocientífics,community managers, etcètera) que el sistema educatiu ha de tenir en compte, opina Deza, ja que en els pròxims anys podria haver-hi escassetat de professionals.

Notícies relacionades

Optimisme

Amb la comunicació, les empreses també poden influir en l'estat d'ànim de la població. En temps de crisi, «les marques poden contribuir a l'optimisme», afirma la vicepresidenta de McCann, empresa responsable de la campanyaRaons per creurede Coca-Cola (en què es donaven motius contra el pessimisme) i de l'anunci de Campofrío amb els principals humoristes d'Espanya. La felicitat és la millor fórmula per contrarestar l'apatia del consumidor.