INVERSIÓ EN EL SECTOR DE L'ALIMENTACIÓ

La revolució del calçot

L'empresa Schorn posa a la venda en hipermercats un 'pack' de calçotada per a microones

Aquest nou producte ajuda la firma a superar el concurs de creditors

El producte 8 Isidre Guitart, a Riudoms.

El producte 8 Isidre Guitart, a Riudoms. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
RIUDOMS

L'empresa familiar de productes carnis Schorn s'ha proposat revolucionar el mercat del calçot. Amb l'inici de la nova temporada d'aquesta ceba tendra que es cou en brases i es menja amb salsa de romesco, l'empresa ubicada a la petita població de Riudoms (Baix Camp) ha començat a comercialitzar de forma pionera calçots precuinats. Un parell de minuts al microones són suficients per fer una calçotada sense embrutar-se les mans.

Per un preu que rondarà els set euros, grans superfícies comercials com Carrefour, Makro, Miquel Alimentació i Alcampo començaran a vendre'ls al gener. La bossa de plàstic conté 10 calçots, dues botifarres fetes per ells mateixos, el tradicional pitet i un pot de romesco de les comarques de Tarragona.«Estem convençuts que serà un èxit», assegura Isidre Guitart, gerent de l'empresa.

La iniciativa pot contribuir a expandir encara més una particularitat gastronòmica pròpia de Valls (Alt Camp) amb una fama que traspassa les fronteres de Catalunya. Els productors de calçots calculen que aquesta temporada se'n consumiran a Catalunya 50 milions d'unitats, i que només a l'Alt Camp generaran un negoci de 16 milions, segons la Cambra de Comerç de Valls.

«Hem aconseguit que el calçot tingui la mateixa textura i el mateix gust que els que es fan amb llenya», destaca Guitart. Per aconseguir-ho, apliquen un nou sistema de cocció als mateixos forns que utilitzen per preparar els frankfurts, el producte estrella de Schorn.«Tenim capacitat per preparar 40.000 calçots diaris», detalla. Les cebes van envasades en una bossa de plàstic que s'ha de foradar abans de posar al microones i tenen una caducitat de 21 dies. És un invent que elimina la tradicional litúrgia de menjar-se les cebes en una masia, drets i embrutant-se les mans, però que té altres avantatges.

Notícies relacionades

És la primera vegada que es comercialitza el calçot d'aquesta forma, encara que l'ideòleg del projecte, Santi Pàmies, ja va aconseguir vendre la temporada passada milers de calçots precuinats.«Per qualitat, comoditat i neteja, segur que es vendran bé», insisteix a dir Guitart, que també està pensant a comercialitzar per als addictes bosses amb 20 calçots i sense les botifarres. Les seves expectatives s'han disparat després de convertir l'empresa que dirigeix en una de les poquíssimes que aconsegueixen sortir d'un concurs voluntari de creditors.«Ha sigut gràcies a l'esforç de tots els treballadors», destaca.

Schorn, que va ser creada el 1967 per un turista alemany, és ara de capital 100% català i té una plantilla de 50 treballadors. L'any passat va facturar 6,6 milions d'euros i va produir 2,2 milions de quilos.«El secret de la nostra empresa és la qualitat del producte, és l'única manera de competir amb les grans empreses», explica Guitart, que està embrancat en una renovació de maquinària que els permetrà augmentar la producció un 60%.