REPERCUSSIONS POLÍTIQUES DE LES TURBULÈNCIES A L'EUROZONA
"Papadimos, ¿és un banquer, oi?
Grècia i Itàlia queden en mans de tecnòcrates per sortir de la crisi

L’excomissari europeu Mario Monti espera l’arribada de la seva dona, dijous, a l’aeroport de Roma. /
"¿Lukàs Papadimosés unbanquer, oi? Aquesta pregunta plantejada per un jove grec després de conèixer el nom del nou primer ministre hel·lè resumeix la realitat de la situació deGrècia, i també d'Itàlia: els polítics donen pas alstecnòcratesper intentartreure de la crisi els seus països. Papadimos, de 64 anys, és uneconomistaformat al prestigiós Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) que ha treballat com a president del Banc Central de Grècia i com vicepresident del Banc Central Europeu i que no técap afiliació política. Pel que fa a Itàlia, després de la polèmica gestió de Silvio Berlusconi, el nom que sona amb més força per agafar les regnes del país és el d'un altre economista Mario Monti,excomissaride la Unió Europea i assessor del banc nord-americàGoldman Sachs.
Papadimos ha passat els últims anys lluny del seu país. Entre el 2002 i el 2010 va estar a Frankfurt, seu del BCE, on ocupava una vicepresidència. La seva tasca al capdavant del Banc de Grècia, entre el 1994 i el 2002, on va aconseguir posar ordre a les finances gregues encara que llavors la situació de l'economia hel·lena no era ni de bon tros tan greu com la d'ara, li ha valgut el suport de les potències occidentals. Dijous, els EUA van acollir amb satisfacció el nomenament. "Estem satisfets de la seva designació", va dir el portaveu del Departament d'Estat, Mark Toner. La relació del nou primer ministre hel·lè amb els EUA no es limita només a la seva formació universitària; va ensenyar Economia a la Universitat de Colúmbia de Nova York i va tenir un alt càrrec al departament d'Economia de la Reserva Federal, el banco central nord-americà.
El suport que Papadimos té entre l'elit econòmica contrasta amb la perspectiva dels ciutadans grecs. "És l'home de l'elit, dels banquers, dels rics, però no de la majoria de grecs. Han volgut passar la pilota a algú amb qui la UE podrà treballar. ¿Però per fer què?, analitzava una jove atenesa.
Berlusconi accepta el Govern "tècnic"
A Itàlia, Berlusconi també aposta per un "Govern tècnic" i el nom que més sona és el de Mario Monti, de 68 anys, que dijous va ser nomenat pel president del país, Giorgio Napolitano, senador vitalici, cosa que s'interpreta com un senyal clar que serà l'elegit per intentar treure al país del mal pas en què es troba i tornar la confiança als mercats. De moment, el banc nord-americà Goldman Sachs li ha donat un reconeixement: l'entitat, per a la qual Monti va treballar, ha assenyalat que només la formació d'unGovern de tecnòcrates aconseguirà que laprima de risc italiana, ara disparada per sobre dels 500 punts, a un pas del rescat,es redueixi als 350.
En un informe dedicat a la situació italiana, Goldman Sachs destaca que aquest Govern de caràcter tècnic hauria d'estar guiat "per una personalitat externa i capaç".
Membre de 'lobbies' neoliberals
Format a la prestigiosaUniversitat de Yale, Monti és director europeu de laComissió Trilateral, unlobby neoliberal fundat el 1973 per David Rockefeller i que reuneix l'elit econòmica dels EUA, Europa i el Japó, i també és membre delgrup Bilderberg, un altrelobbysimilar. Comissari europeu entre el 1995 i el 2004, primer de Finances i després de Competència, Monti ésassessor de Goldman Sachs i de Coca-Cola.
Notícies relacionadesPerò el nomenament de Monti no està exempt detensions. Malgrat que compta amb el beneplàcit de Berlusconi i del president de la Cambra dels Diputats, Gianfranco Fini, que l'ha considerat "l'home perfecte per al càrrec", la Lliga Nord, en la coalició de Govern, i el progressista Itàlia dels Valors s'hi oposen i els primers han amenaçat de sortir de l'Executiu si es materialitza el nomenament.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans