EMPRESARIS DE FUTUR

Teràpia amb llet d'euga

Equillet és la marca comercial per a una nova activitat ramadera a la Garrotxa

Als 42 anys ha emprès amb la seva dona el seu tercer projecte empresarial després de la greu intervenció a què es va sotmetre al Clínic, durant la qual va descobrir la riquesa immunològica de la llet d'euga, que va facilitar el tractament quirúrgic.

Juti Gusi a la granja d’eugues.

Juti Gusi a la granja d’eugues. / CLICK ART FOTO/ JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
JOSEP-MARIA URETA

Primavera del 2009 a la planta 3, escala 7, de l'Hospital Clínic. Un dels pacients renunciava, cada dia, voluntàriament i amb autorització dels metges, al menjar hospitalari. És Juti Gusi, que un any abans havia ingressat en la unitat hepàtica del Clínic gairebé desnonat: cirrosi aguda per una hepatitis C de naixement. Amb els ronyons paralitzats. Necessitava un trasplantament, però el seu sobrepès desaconsellava l'operació. Aquell llarg període entre el 2008 i el 2009, Gusi havia tingut la feliç idea de recórrer com a aliment essencial, gairebé únic en algunes setmanes, a la llet d'euga. El 24 de maig del 2009, per fi, va ser possible el trasplantament.

Dos anys després, Juti i la seva dona Lidia s'han instal·lat amb les seves tres filles (entre 13 i 6 anys d'edat) en una granja de la Vall d'en Bas (Garrotxa) amb una nova il·lusió: promoure tant com puguin el coneixement de la llet d'euga. Avís de l'afectat tan bon punt vam establir contacte amb ell: «És un aliment, no és cap medicina». Sí que és admissible, amb permís dels metges, que es parli de teràpia amb aquest aliment natural, sempre que no es tregui del seu context.

Parlar de com a Juti (apel·latiu afectuós de Joaquim) se li va acudir el recurs a la llet d'euga per aconseguir unes mínimes condicions del seu organisme abans d'un difícil trasplantament és parlar de la seva trajectòria vital i professional. Un emprenedor nat. El seu avi va ser un agricultor del barri de Sants que amb el temps va haver de traslladar l'hort a Viladecans. La família Gusi va començar a desenvolupar la seva inventiva i va plantejar si podia ser negoci vendre vivers d'hortalisses, plantats un per un, en comptes d'arrel despullada. Al principi eren com unes capses d'ous amb els seus tomàquets incipients. Després dels primers èxits va aparèixer la nova necessitat: plantar industrialment cada llavor. Així van desenvolupar, gairebé artesanalment, les primeres màquines, fins que va aparèixer la reflexió natural d'un emprenedor: el negoci no està en els enciams, està en les sembradores. Així va néixer el 1985, amb el jove Juti al capdavant de les vendes, Conic System, líder mundial en sembradores i altra maquinària englobada en Gusi Grup.

Part segona. La família de Lidia Sambola, dona de Juti, tenia una carnisseria a Viladecans, on es venia carn de cavall, d'escàs interès per a consumidors catalans. Repetició de la jugada. Ampliació de la granja fins a tenir una hípica a Begues. Quan és el moment d'alimentar els cavalls («han d'estar solts, no se'ls pot ni se'ls ha d'estabular»)es reinventen les màquines que servien per sembrar, que a partir de llavors servirien per dosificar automàticament l'alimentació per a cada equí. Més maquinària per vendre a tot el món; i qui sap si la coincidència va ser vital per a Juti.

De tornada d'un dels seus atapeïts viatges per tot el món venent maquinària, amb tot just 40 anys, Juti es troba molt cansat i va a l'hospital. Ja no en surt. No menja i s'engreixa més de 35 quilos fins que un dels seus clients d'utillatges mecànics per alimentar cavalls, a Bèlgica, li parla de la llet d'euga. Per provar-ho, que no quedi. El juliol del 2008, amb unbypassper evitar la sobrepressió, Juti viatja amb Lidia a Holanda perinvestigar sobre la llet d'euga. No hi ha misteri: tan senzill com que les seves característiques (i per tant les seves propietats terapèutiques i immunològiques) són les més semblants a la llet materna humana. Fins que el van operar, Juti la va importar congelada.

Notícies relacionades

Entorn favorable

Superada l'operació, l'emprenedor Juti i els nous empresaris Lidia i Edu Monroy es van marcar un únic objectiu, que a més serà el seu mitjà de subsistència. Promoure el coneixement de la llet d'euga en un entorn adequat: la Vall d'en Bas és el marc perfecte, similar al referent centreeuropeu de granges de dimensions que no sobrepassen el mig centenar d'eugues. Els Gusi-Sambola s'han instal·lat en una masia de Puig Pardines des d'on comercialitzen la llet d'euga en pols, importada d'una granja de Lier (Bèlgica) on tenen sis eugues de la seva propietat. Amb el suport de metges de prestigi com el cardiòleg Eduardo Monroy (pare d'Edu), de la clínica Sant Jordi, i els primers permisos de sanitat animal de la Generalitat per vendre només de particular a particular, el tercer embrió d'empresa de Gusi està en marxa. Es diu Equillet (www.equillet.com).