Evolució del mercat de treball
Les ETT ja tenen un peu en el nou Inem
La col·laboració amb el servei estatal comença amb ofertes laborals a la web
Els aturats que busquen feina en el portal d’internet del Servei Públic d’Ocupació Estatal (el nou Inem) s’han emportat aquests dies una sorpresa. Algunes de les ofertes disponibles remeten a empreses de treball temporal (ETT). Aquesta col·laboració és fruit de la decisió del Ministeri de Treball d’obrir la porta del servei públic a intermediaris laborals privats en un primer moviment cap a una cooperació més gran que formarà part de la reforma laboral que es negocia.
Una consulta a la web redtrabaja.es constata la integració de les ETT en la borsa d’ofertes. Un exemple: Manpower ofereix 50 llocs de treball de teleoperador a Barcelona amb un sou de 800 euros mensuals per sis hores diàries. Aquesta ETT ha estat la segona a firmar un conveni amb el servei públic després de Peo-
ple. La secretària general d’Ocupació, Maravillas Rojo, admet que existeix un «buit legal» a l’hora de regular aquesta col·laboració, però subratlla que, de moment, les ETT no cooperen amb les oficines públiques en la intermediació.
Això serà el següent pas i requerirà una reforma per legalitzar les agències de col·locació amb ànim de lucre, una forma jurídica en la qual les ETT també podran gestionar contractes indefinits i rebre encàrrecs del nou Inem per buscar feina a desocupats.
El ministeri continuarà negociant més convenis amb les ETT que operen a Espanya amb el fi de «donar més possibilitats als aturats de trobar feina acostant-los i facilitant-los les ofertes», segons explica Rojo. Amb ocasió del conveni firmat amb Manpower, el Servei Públic d’Ocupació va destacar que l’acord «confirma la voluntat de col·laboració público-privada».
DISCREPÀNCIA AMB CATALUNYA / Però el projecte ha trobat un obstacle imprevist en algunes comunitats autònomes com Catalunya, que esgrimeixen les seves competències en polítiques actives d’ocupació per no intercanviar les seves ofertes. Redtrabaja.es inclou llocs de treball de nou comunitats i un vincle amb les webs de les altres autonomies. El director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Joan Josep Berbel, assegura que ellinkamb la web feina
Notícies relacionadesactiva.gencat.cat ja permet consultar les ofertes de Catalunya. El SOC ja ha firmat acords amb 10 ETT, que sumen el 56% de les ofertes de la seva web.
Tant el ministeri com les ETT veuen la col·laboració d’empreses privades amb l’Administració en matèria laboral com un símptoma de normalització i d’acostament al model de servei d’ocupació que se segueix en altres països d’Europa. En els múltiples contactes mantinguts durant els últims mesos amb responsables polítics i sindicals per convèncer-los dels avantatges de la col·laboració, l’Associació de Grans ETT (Agett) s’ha basat en el fet que la xarxa de 1.600 oficines privades és més del doble que les 715 del servei públic, en el desbordament de l’antic Inem per la pujada de l’atur i en el volum més gran de contractes gestionats pels intermediaris privats.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida