NOU MARC REGULATORI DE L'ENERGIA

La nova tarifa de la llum s'estrena amb una alça del 2%

Una usuària consulta la factura davant el comptador de la vivenda.

Una usuària consulta la factura davant el comptador de la vivenda. / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts

La nova tarifa de la llum, l’anomenada tarifa d’últim recurs (TUR), s’estrenarà demà, amb l’entrada en vigor de la liberalització total del sector elèctric, amb un augment del 2%. Aquest nou preu regulat, que es converteix amb el nou marc regulatori en substitut de la tarifa integral i en el refugi dels usuaris que no vulguin subscriure contractes al mercat lliure, suposarà una alça mitjana de 70 cèntims mensuals a la factura, segons les estimacions del Ministeri d’Indústria.

Encara que els costos de producció s’han reduït en relació amb l’any passat, al final s’ha optat per una pujada perquè «l’any passat les tarifes tampoc van augmentar tot el que haurien d’haver-ho fet», van afirmar fonts oficials. És la manera que el titular d’Indústria, Miguel Sebastián, ha triat per canviar el sistema anterior, creat durant l’etapa del PP, amb què les distribuïdores elèctriques han acumulat un dèficit per la diferència entre els costos i els ingressos reconeguts que supera els 14.000 milions d’euros. Des de començaments d’any, la llum s’haurà apujat més del 5%. Ara les distribuïdores deixen de subministrar al client final i passen a fer-ho les denominades comercialitzadores d’últim recurs (CUR), que són filials de les cinc elèctriques (Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, Hidrocantábrico i E.ON).

La TUR es configura com a tarifa refugi per als 24,5 milions d’usuaris particulars amb una potència contractada d’un màxim de 10 quilowatts (KW), que són la majoria. La mitjana per llar s’estima en uns 6,5 KW. Aquests clients passaran a tenir com a subministradora a partir de demà una CUR. Això serà així, tret que optin per negociar amb una comercialitzadora un contracte al mercat lliure. Hi ha registrades gairebé una trentena de firmes d’aquest tipus.

Notícies relacionades

MÉS DE 10 KW / Les coses sí que varien per a més d’un milió de pimes i autònoms amb una potència contractada superior als 10 KW si és que encara no són al mercat lliure. Disposaran d’un període transitori de 15 mesos durant el qual podran seguir com a clients de les CUR. Però, a diferència de la resta de la majoria de clients particulars, pagaran un recàrrec trimestral del 5% sobre la tarifa de l’últim recurs, del 20% a partir de l’1 d’abril del 2010 i, passat aquest període, a partir de l’1 de setembre del mateix any, deixaran de rebre subministrament elèctric si no han firmat cap contracte amb una comercialitzadora del mercat lliure. L’objectiu és dinamitzar la competència i que les comercialitzadores siguin agressives amb les ofertes, com ha succeït amb el temps al mercat de la telefonia, segons Indústria. La consigna del sector i de les organitzacions de consumidors és, en tot cas, esperar. «Que ningú corri, hi ha prou temps per prendre una decisió», afirmen

Ahir també es va aprovar abaixar les TUR de gas natural una mitjana del 4,2% (1,9 euros mensuals).